Installateurs bestellen het vaakst per email bij fabrikanten (47% in ons land). Bestellingen via telefoon, webshops van fabrikanten en via vertegenwoordigers komen minder vaak voor. Eerder meldden we al dat rechtstreeks bestellen bij de fabrikant steeds meer in zwang raakt. Het gaat dan meestal om producten als cv-ketels, airconditioners en warmtepompen.

Dit blijkt uit Europees onderzoek onder duizend HVAC-installateurs en loodgieters in zes Europese landen, waaronder Nederland. Het bestellen per email is het populairst in België (67%), Polen (66%), het Verenigd Koninkrijk (60%) en Frankrijk (60%). Het plaatsen van bestellingen via de telefoon, de webshop van de fabrikant en via verkopers gebeurt beduidend minder vaak.

Ongeveer een vijfde van de installateurs geeft aan dat ze verwachten dat ze in de komende drie jaar meer direct van de fabrikanten zullen bestellen. Dit is vooral het geval in Nederland (29%) en het VK (28%). Installateurs die al direct bestellen, geven vaker aan dat ze verwachten dat dit meer zal toenemen dan installateurs die nog niet direct bestellen.

Het gebruik van webshops van fabrikanten is natuurlijk afhankelijk van het bestaan van dergelijke webwinkels. Sommige fabrikanten zoals Daikin, Mitsubishi Electric en Toshiba bieden een specifieke webomgeving voor geregistreerde klanten aan. Installateurs die kopen via dergelijke webwinkels zijn waarschijnlijk merk-loyaler.