• Nieuwe directeur InstallQ

    Nieuwe directeur InstallQ

    Met ingang van mei 2024 draagt Wil van Ophem zijn functie als directeur van InstallQ over aan Tiffany Super-Bloeming. De afgelopen 12 jaar was Van Ophem directeur van InstallQ en haar rechtsvoorgangers. Tiffany Super-Bloeming start op 1 juni 2024 als directeur van InstallQ. De afgelopen jaren werkte zij als consultant bij Nieuwhuis Consult en daarvoor bij Norit en Vialis. In haar functies bij deze bedrijven was zij actief als kwaliteitsmanager en veiligheidsspecialist voor de sectoren …Lees meer »
  • Groei warmtepompen woningbouw stagneert tweede kwartaal op rij

    Groei warmtepompen woningbouw stagneert tweede kwartaal op rij

    Vereniging Warmtepompen monitort maandelijks de verkoopcijfers van fabrikanten die voornamelijk leveren aan groothandels en installateurs. In het eerste kwartaal van 2023 was er een zeer sterke stijging van de verkoopcijfers door voorraadopbouw na de leveringsproblemen in 2022. Dit ijlde na in de loop van 2023 met een stevige correctie in het vierde kwartaal, waarin groothandels en installateurs hun voorraden voorzichtiger aanvulden. Een belangrijke reden daarvoor is afvlakkende groei van de marktvraag, toegeschreven aan een combinatie …Lees meer »
  • Van keuzestress naar keuzevrijheid

    Van keuzestress naar keuzevrijheid

    Om te veranderen moeten er keuzes gemaakt worden. Zonder keuze geen vooruitgang. Dat klinkt gemakkelijk, maar is zeker niet altijd eenvoudig. Ook op het gebied van verwarming is het een opgaaf om de juiste route te kiezen. Een keuze die gaat over de selectie tussen verschillende opties, alternatieven en beslispunten op basis waarvan je een beslissing maakt. Juist die laatste kan voor verwarring zorgen. Baseer je een keuze op investering, besparing, comfort of CO2 uitstoot? Gelukkig zijn er veel oplossingen in de markt beschikbaar. Dat kan leiden tot keuzestress, maar …Lees meer »
  • Combinatie van stadswarmte met warmte-koudeopslag

    Combinatie van stadswarmte met warmte-koudeopslag

    In Amsterdam heeft Westpoort Warmte een combinatie van stadswarmte met koudelevering in gebruik genomen voor het verwarmen en koelen van nieuwbouwproject CityPlot Buikersloterham. Hierbij wordt duurzame warmte geleverd via het stadswarmtenet waardoor met een veel kleinere WKO-installatie in de totale energiebehoefte kan worden voorzien. Omdat er aanzienlijk minder elektrische capaciteit nodig is dan bij een normale WKO helpt dat om netcongestie op het lokale elektriciteitsnetwerk te beperken. Naast het geopende project in Buikersloterham wordt er …Lees meer »
  • Henco investeert 10 miljoen in productie voorgeïsoleerde buizen

    Henco investeert 10 miljoen in productie voorgeïsoleerde buizen

    Henco, producent van onder andere buizen en fittingen voor de sanitaire en verwarmingssector, start met de productie van voorgeïsoleerde buizen. Hiervoor wordt 10 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe isolatielijn, die de meerlagenbuis van isolatie voorziet. Met deze investering haalt Henco jaarlijks meer dan duizend vrachtwagens van de weg. De fabrikant wordt bovendien de enige producent in West-Europa met een productie van dit type buizen in eigen beheer. Door de buizen zelf van isolatieschuim te voorzien …Lees meer »
  • Verdienen met een warmtepomp

    Verdienen met een warmtepomp

    Onlangs installeerde Frank een monoblock lucht/water-warmtepomp bij zijn halfvrijstaande, goed geïsoleerde woning (bouwjaar 2009) in gemeente Lansingerland. Met deze hybride opstelling bespaart hij op zijn gasrekening. Bovendien rekent hij erop minimaal 50% van de benodigde stroom voor zijn warmtepomp met twintig eigen PV-panelen op te kunnen wekken. De verwachte besparing …Lees meer »
  • Spie, Unica en Feenstra Verwarming 24 uur plat

    Spie, Unica en Feenstra Verwarming 24 uur plat

    Bij onder andere de technisch dienstverleners Spie, Unica en Feenstra Verwarming zal maandag 22 april worden gestaakt. FNV Metaal heeft zijn leden in de Metaal & Techniek daartoe opgeroepen. Het betreft 24-uurs stakingen, die beginnen in Friesland. Dit omdat de werkgevers het door FNV gestelde ultimatum om tegemoet te komen aan eisen op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact hebben afgewezen. FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers: ? Onbegrijpelijk dat de werkgevers het zover laten komen. …Lees meer »
  • Girls’ Day 2024: meisjes en vrouwen kiezen vaker voor techniek

    Girls’ Day 2024: meisjes en vrouwen kiezen vaker voor techniek

    Vandaag 11 april is Girls’ Day: technische bedrijven bieden meisjes van 10 tot 15 jaar de gelegenheid om kennis te maken met werken in de techniek. In 2020 telde de technieksector 15.406 vrouwen, dit jaar zijn het er 17.169. Als het aan voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ligt, groeit dat aantal de komende jaren nog veel sneller. “Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken. Als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. …Lees meer »
  • Warmteservice viert 60 jarig jubileum

    Warmteservice viert 60 jarig jubileum

    Warmteservice, specialist op het gebied van verwarming, sanitair, installatiemateriaal en duurzame oplossingen, viert dit jaar haar 60-jarig bestaan. Wat begon als een expert op het gebied van verwarming in 1964, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf gespecialiseerd in warmtepompen, cv-ketels, radiatoren, vloerverwarming, sanitair, installatiemateriaal, elektra, zonnepanelen, laadpalen, airconditioning, ventilatie en dakbedekking. Het assortiment is verkrijgbaar in 86 vestigingen verspreid over Nederland. Kernwaarden van het bedrijf zijn: het familiegevoel, klantgerichtheid en professioneel advies. Inmiddels is de …Lees meer »
  • Milieurapportage per project voor klanten Hoppenbrouwers

    Milieurapportage per project voor klanten Hoppenbrouwers

    Hoppenbrouwers introduceert een milieurapportage per project voor haar klanten. Deze rapportage verschaft inzichten in de milieuprestaties van projecten. Daarnaast vereenvoudigt de rapportage de verzameling van de gegevens voor naleving van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze inzichten stellen relaties van Hoppenbrouwers in staat om doeltreffendere verduurzamingsstrategieën te ontwikkelen, in lijn met de meest recente Europese richtlijnen. Hoppenbrouwers ziet de milieurapportage als een sleutel tot gezamenlijke verduurzaming met haar klanten. Wouter Hendrickx, Programmamanager Duurzaamheid bij …Lees meer »
  • Hybride systemen all-electric maken, kan dat zomaar?

    Hybride systemen all-electric maken, kan dat zomaar?

    Ron M R Bosch, adviseur en HBO-hoofddocent Installatietechniek onderzocht in hoeverre hybride warmtepompen die op de markt worden gebracht als 'all-electric ready', daadwerkelijk gereed zijn om volledig elektrisch te functioneren zonder een cv-ketel. Het concept van ‘all-electric ready’ hybride warmtepompen impliceert dat deze systemen zijn ontworpen om uiteindelijk volledig elektrisch te werken, zonder de ondersteuning van een gasgestookte cv-ketel. Deze hybride warmtepompen maken gebruik van zowel elektriciteit als een fossiele brandstof (meestal gas) om warmte …Lees meer »
  • “Circulair is in de installatiesector een groen marketingsausje”

    “Circulair is in de installatiesector een groen marketingsausje”

    Het valt Marcel de Graaf, specialist circulariteit in de installatiesector, op dat veel partijen bij hun circulaire ambities niet verder komen dan recycling. “Ze gieten een groen marketingsausje over reguliere metaalrecycling. Dat is wat mij betreft niets meer of minder dan green washing. Lees eens heel kritisch al die uitingen over circulair en een tweede leven geven van producten en vraag bij die partijen na waar je die ‘circulaire’ pomp, cv-ketel, vuilafscheiders, groepenkasten en dergelijke …Lees meer »
  • Warmtepomp kan voetbalclubs toekomst-bestendig maken

    Warmtepomp kan voetbalclubs toekomst-bestendig maken

    Voetbalclubs zullen in de komende jaren te maken krijgen met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energiebeheer, met name wat betreft elektriciteit, water, gas en afvalverwerking. Een recent onderzoek, uitgevoerd door EnergyC in opdracht van de KNVB en duurzaamheidspartner Alklima / Mitsubishi Electric, benadrukt de noodzaak voor voetbalverenigingen om te investeren in duurzaamheid om hun financiële positie te versterken en de sport toegankelijk te houden. Het onderzoek markeert het begin van De Groene Clubweken, een …Lees meer »
  • Vakbeurzen scoren weer. Ook SHK+E Essen druk bezocht

    Vakbeurzen scoren weer. Ook SHK+E Essen druk bezocht

    Op de Duitse vakbeurs SHK+E Essen, die van 19 tot en met 22 maart jl. werd gehouden, kwamen ongeveer 30.000 beursbezoekers af. Zij lieten zich in de Messe Essen informeren over innovaties op gebied van sanitair, verwarming, klimaat en elektrotechniek. Het aanbod van de meer dan 330 exposanten uit 16 landen concentreerde zich op warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en andere oplossingen voor verwarmingstechnieken en producten voor efficiënte installatie. In de begeleidende vakfora en speciale items behandelde …Lees meer »