In de oude dorpskern van Pijnacker wordt het vriendelijke en kleinschalige project Kees & Cornelia ontwikkeld. Acht nieuw gebouwde eengezinswoningen die helemaal passen in de sfeer van de buurt. De woningen hebben een uitstraling die past in het dorpse karakter, maar dan gemaakt met moderne energiebesparende technieken om de woningen zo energiezuinig mogelijk te maken.

Energiezuinig woonproject
De acht woningen zijn energiezuinig ingericht en stoten zo weinig mogelijk CO2 uit. De warmwatervoorziening wordt gedaan door de ATAG Energion warmtepompinstallatie. Warm water wordt geleverd door de energiezuinige warmtepompinstallatie in plaats van een CV-ketel en elke keuken heeft standaard een aansluiting voor een inductie- of keramische kookplaat.

Vroegh Installatietechniek heeft voor opdrachtgever Staton Bouw de volledige installatie gemaakt van de 8 woningen te Pijnacker. Hierbij is de keuze gevallen op 8 warmtepompen van ATAG. Alle 8 woningen zijn uitgevoerd met  warmteterugwinning (WTW) van het merk Duco. Tevens is de volledige elektrische installatie door Vroegh uitgevoerd. Een aantal woningen zijn voorzien van zonnepanelen om de EPC verder te verbeteren. Het project bestaat uit 2 types woningen, vier types ‘Kees’ en vier types ‘Cornelia’.

Vijf woningen hebben gekozen voor een ATAG Energion M Compact. Deze heeft een geïntegreerde 180 liter boiler van 5 kilowatt. Drie van de woningen hebben een ATAG Energion M Plus gekozen met een losse 300 liter boiler voor een extra comfortabele hoeveelheid aan tapwater.

Het geluid van de warmtepomp
Bij elk project is het belangrijk dat ook wordt nagedacht over het geluid dat de warmtepomp produceert. Bij het project Kees & Cornelia was er voldoende ruimte om de buitenunits op het dak te plaatsen waardoor de impact van het geluid laag wordt gehouden.

Over het algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat door de één ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt.

De buitenunits van lucht/waterwarmtepompen produceren een zogenaamd ‘tonaal’ geluid, dat mogelijkerwijs hinder kan veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn er sinds 1 april 2021 extra eisen gesteld in het Bouwbesluit aan zowel de kwaliteit als plaatsing van de toestellen.

Geluid kenmerkt zich door trillingen van de lucht. Deze omgevingslucht brengt het geluid verder en transporteert het steeds verder. Hierbij wordt steeds meer lucht -een grotere luchtmassa- aangezet tot trillen waarbij steeds meer trillingsenergie verloren gaat met als gevolg dat het geluid dempt en steeds minder hoorbaar wordt. Dus hoe meer lucht aangezet wordt tot trillen hoe eerder het vermogen dempt en het geluid uitsterft.

Wat de nieuwe geluidseisen in het Bouwbesluit betekenen voor de buitenunit, is te lezen in het hier te downloaden whitepaper 'Warmtepompen en geluid'. Te gebruiken link: https://www.atagverwarming.nl/geluidseisen

Geluid in de praktijk
Bij de ontwikkeling van de Energion M warmtepomp is er extra aandacht besteed aan het zoveel mogelijk wegnemen van geluid. Hiervoor is een speciaal gevormd en geluid reducerend ventilatorblad ontwikkeld en een trillingsverlagende compressor. Het resultaat is een geluidsniveau van een zacht spelende radio (40 dB) tot een normaal gesprek (60 dB). Hierdoor valt het geluid dat de warmtepomp maakt eigenlijk bijna altijd wegvalt in de zogeheten omgevingsgeluiden.

Het resultaat
Doordat er gekozen is om de “schil” van de woningen erg goed te isoleren wordt de energie van de warmtepomp optimaal ingezet. Deze isolatie voldoet ruimschoots aan de huidige strenge BENG eisen. Dit zorgt ervoor dat de EPC van de woningen 0,4 is en wanneer er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen is deze zelfs te verlagen naar een NOM (nul op de meter) woning. De gebruikte energiezuinige installatie en maatregelen leveren de bewoners meerdere voordelen op: een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Zo passen de 8 woningen van het project in het karakter van de wijk en zijn ze tegelijkertijd helemaal ingericht op de energietransitie.

ATAG ENERGION M COMPACT 50

Monoblock all-electric lucht/water warmtepomp voor warm water, centrale verwarming en (optioneel) koelen. Met R32 koudemiddel. De Compact uitvoering is een vloerstaand toestel voor CV en warm water. Met geïntegreerde 180L boiler voor warm water. Geschikt voor toepassingen in bestaande- en nieuwbouwwoningen.

Hoge rendementen, ook bij lage buitentemperaturen tot -20˚C

Geïntegreerd magnetisch CV-vuilfilter

Quiet Mode: Extra stille modus

Met 180L boiler: Voor 2-3(4) persoonshuishoudens

Zonder F-gas certificering te plaatsen

Geschikt voor Open Therm toepassingen

Komt in aanmerking voor ISDE subsidie

Vermogensbereik 1,5-18kW bij -10˚C

Meer informatie