Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 100 seconden

De nieuwe aanpak om energie-efficiënt en zuinig te bouwen en renoveren staat centraal op de 18e Internationale Passiefhuis Conferentie op 25 en 26 april in Aken. Tegelijkertijd vindt ook de tweedaagse vakbeurs plaats die een overzicht geeft van de internationaal ontwikkelde kennis en technische oplossingen om betaalbare en gezonde gebouwen te maken, zonder vraag naar fossiele energie.

De conferentie agendeert in meer dan 100 lezingen een breed scala aan onderwerpen, zoals oplossingen voor energieneutrale renovatie en behandelt succesvolle praktijkcases, onder andere van het Europese project PassREg dat de passiefhuis-activiteiten in 14 regio’s in Europa bundelt. De regio Arnhem-Nijmegen doet daar aan mee. In de twee dagen voorafgaand aan de conferentie kan men de passiefhuis basiscursus volgen en een passiefhuis component workshop bijwonen.

Passiefhuis gaat over veel meer dan alleen energie-efficiëntie. De standaard biedt het hoogste niveau van thermisch comfort en biedt concrete financiële voordelen voor zowel gebouweigenaren als gebruikers en bewoners. Eind 2020 is energieneutraal bouwen in Europa de norm. Vanaf 2018 geldt de Europese richtlijn voor energieprestaties al voor overheidsgebouwen. Goed isoleren en ventileren, gebruiksvriendelijk bouwen en een optimaal binnenklimaat met zo laag mogelijke energiekosten gaat de toon zetten. Wie passief bouwt, verbruikt zo weinig warmte dat radiatoren overbodig zijn. De investering kost geld, maar rendeert direct, want de stookkosten gaan meteen tot 85% omlaag. De verscheidenheid van gerealiseerde projecten toont de diversiteit van het passiefhuis. De norm is haalbaar voor bijna elk type gebouw, ook voor bijvoorbeeld zwembaden en ziekenhuizen.

 

Tijdens de conferentie wordt de Passive House Award uitgereikt, die voorlopers op het gebied van energie-efficiënt bouwen wereldwijd in de schijnwerpers zet. Voor de komende Award zijn wereldwijd ruim 100 projecten ingediend. Op zondag 27 april zijn er passiefhuis-excursies in de regio Aken, Keulen en Düsseldorf. Ook zijn excursies naar België en Nederland gepland.
Er worden circa 1.000 passiefhuis experts verwacht uit zo’n 50 landen. De beursvloer is bijna vol. Er is nog ruimte voor enkele exposanten.

Voor meer informatie en aanmelden: www.passivehouseconference.org