Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Er zijn momenteel zo’n kleine 65 duizend zzp’ers actief in de bouwsector, met name in de renovatiemarkt. Economisch gaat het de markt voor de wind. Direct gevolg daarvan is dat de werkweek in deze sector steeds langer wordt. Voor alle typen zzp’ers die actief zijn in de bouw, waaronder installateurs, geldt dat 75% meer dan 40 werkuren per week maakt. Gemiddeld werken de zzp’ers 48 uur per week.

Dit blijkt uit het nieuwe BouwKennis rapport ‘ZZP markt in beeld 2018’. In dit onderzoek worden zzp’ers onderverdeeld in zes typen: klusbedrijven, timmerbedrijven, stukadoors, schilderbedrijven, W-installateurs en E-installateurs. In 2016 deed BouwKennis ook al onderzoek naar het gedrag van zzp’ers. Ten opzichte van twee jaar geleden is de groep zzp’ers die tussen de 50 tot 60 uur per week werkt groter geworden, terwijl de groep die tussen de 40 en 50 uur per week werkt ongeveer gelijk is gebleven. De groep die minder dan 40 uur werkt, is afgenomen. Met andere woorden: de werkweek is gemiddeld langer geworden. Gemiddeld werken zzp’ers 48 uur per week.

Omzetontwikkeling
Voor alle marktpartijen geldt dat zij in 2018 meer omzet behaalden ten opzichte van twee jaar geleden. Vooral E-installateurs maakten een grote groei door, gemiddeld steeg hun omzet met 30%.

Ook hebben alle marktpartijen hun uurtarief verhoogd. Het meest gangbare tarief in 2016, tussen de €40,- en €45,- per uur, komt in 2018 veel minder voor. In deze tijd is een uurtarief van €45,- of meer de norm geworden.