Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

Van 16 tot en met 18 oktober vindt de vakbeurs Chillventa plaats. Deze internationale vakbeurs concentreert zich op energie efficiëntie, warmtepompen en koeltechniek. Installatienet was bij de internationale promotie-aftrap van de beurs deze week in Stockholm. Niet voor niets was de Zweedse hoofdstad hiervoor uitgekozen. Zweden is een voorloper op het gebied van warmtepompen. Waar we hier vooral nog druk zijn met het introduceren van de warmtepomp op grote schaal, zijn de Scandinaviërs inmiddels toe aan de grootschalige vervanging van de eerste generatie.

Warmtepompen zijn in Zweden zo populair dat er projecten moeten worden geweigerd vanwege – ook hier – gebrek aan vakmensen. Het blijkt dat eindgebruikers die eenmaal zijn overgestapt op de warmtepomp, deze ook trouw blijven en laten vervangen door een nieuwe generatie. Aanvankelijk leek biomassa nog een geduchte concurrent, maar voor een gemiddeld Zweeds gezin blijkt dit vooral ‘te veel gedoe’. Daarbij lijkt de warmtepomp voor de Zweedse vakman geen geheimen meer te hebben. De uitdaging ligt niet zo zeer in de techniek als wel in de mankracht om de omvangrijke markt te kunnen bedienen.

Breed inzicht
Voor de Nederlandse installateur kan een bezoek aan Chillventa juist net dat beetje extra technische informatie bieden om beslagen ten ijs te komen in een steeds verder uitdijende warmtepompmarkt in eigen land. De vakbeurs biedt in de volle breedte inzicht in deze markt. Vooral ook omdat de beurs steeds internationaler wordt met een toenemend aantal exposanten van buiten Europa. En waar andere beurzen juist de volle breedte van de installatiebranche opzoeken, beperkt Chillventa zich tot het oorspronkelijke beursprogramma met aandacht voor warmtepompen, airco- en koelinstallaties en ventilatieproducten. Zo’n gerichte aanpak biedt kennelijk soelaas, want het aantal bezoekers dat op Chillventa afkomt neemt nog altijd toe. Dit jaar verwacht men er 44.000 waarvan meer dan de helft vanuit het buitenland komt.

Chillventa vindt dit jaar wederom plaats in Neurenberg. Informatie over deze vakbeurs is hier te vinden.