Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 90 seconden

ROVC leidt zij-instromers zonder technische achtergrond binnen vier dagen op tot basis monteurs. Hierdoor is het mogelijk dat bedrijven binnen een korte termijn hun tekort aan technici oplossen.

Servicemonteurs besteden vaak te veel tijd aan eenvoudige technische werkzaamheden, zoals het uitvoeren van eerstelijns onderhoud aan installaties. Zij-instromers kunnen deze taken overnemen wanneer ze gericht worden opgeleid. Hierdoor kunnen servicemonteurs zich vervolgens meer bezighouden met complexere werkzaamheden.

Het tekort aan technici is en blijft een groot probleem in de Nederlandse industrie: in 2016 is het tekort al opgelopen tot 155.000 man. Vooral het vinden van vakbekwaam personeel met de juiste kennis en kunde is een uitdaging. Het inzetten van zij-instromers is een goed voorbeeld van een snelle en praktische oplossing. Zo kan iemand door het volgen van de cursus Basis aircotechniek binnen vier dagen inspecties doen, eerstelijns onderhoud aan airco-installaties uitvoeren en eerstelijns storingen opsporen.

ROVC ziet veel toegevoegde waarde van zij-instromers om het tekort aan technici te verminderen. Om potentiële zij-instromers geïnteresseerd te krijgen voor omscholing naar een technische baan organiseert ROVC op 3 oktober een studiedag. Op deze dag kunnen zij zich oriënteren op de verschillende beroepen en opleidingen. Tevens krijgen ze persoonlijk studieadvies.

Roel Greutink, manager business development bij ROVC: “Het is belangrijk dat de Nederlandse industrie op een innovatieve manier gaat nadenken over het tekort aan goed opgeleide technici. Wachten op acties vanuit de overheid gaat bedrijven namelijk niet behoeden voor het enorme tekort in 2016. Een hands-on mentaliteit is nu erg belangrijk. Om bedrijven hierin optimaal te kunnen ondersteunen biedt ROVC deze kortetermijnoplossing. Met de vierdaagse basiscursussen halen we bij bedrijven de meeste druk van de ketel. Het geeft hen weer even adem en vervolgens kunnen we samen op zoek gaan naar een structurele oplossing.”

Voor meer informatie: www.rovc.nl