Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 140 seconden

Talent4Service heeft in samenwerking met UWV en maatschappelijk investeerder Start Foundation het online platform Weer aan het Werk gelanceerd. Gericht op zowel werkzoekenden, werkgevers als maatschappelijke organisaties, staat op dit platform de doelgroep 50+ centraal. De ambitie van de initiërende partijen is om in 2018 en 2019 minimaal 150 laagopgeleide 50-plussers duurzaam aan het werk te krijgen. De technische branche biedt met tienduizenden openstaande vacatures hiervoor goede mogelijkheden. Woningstoffeerder André is één van de eersten die via Weer aan het Werk een nieuwe baan vond. Hij werkt nu fulltime als monteur Slimme Meters.

Het project Weer aan het Werk richt zich op werkzoekenden met en zonder uitkering, en biedt hen een omscholingstraject aan zodat zij aan de slag kunnen in technische beroepen en klantcontact-functies. Daarbij is de sleutel tot succes goede begeleiding van werknemer én werkgever.

Opbloeien
Jeroen Voswinkel, operationeel directeur Talent4Service, hierover: “Veelal is het zo dat iemand die op oudere leeftijd bij een baan uitvalt of door reorganisatie werkloos wordt moeilijk weer aan het werk komt. Dus dan zul je moeten omscholen. Want vaak is de baan die je had, niet meer de baan die je gaat krijgen. Dat is voor een werkzoekende soms lastig te accepteren, maar wij zien ook dat als die knop eenmaal is omgezet deze mensen met de juiste omscholing en begeleiding weer helemaal op kunnen bloeien in een nieuwe rol en carrière.”

“Het ziet er nu gewoon heel goed uit”
Op het online platform www.weeraanhetwerk.nl vertellen 50-plussers hun verhaal. Zo was André (59) 25 jaar lang woningstoffeerder. Na een reorganisatie raakte hij zijn baan kwijt, en ging hij bijna 11 jaar lang van de ene tijdelijke klus naar de andere. André is één van de eerste kandidaten die via Weer aan het Werk een nieuwe baan vond, en werkt nu fulltime als monteur Slimme Meters. Ook Henk is een ervaringsdeskundige: “Ik heb na het faillissement van mijn werkgever twee jaar thuis gezeten. Heel veel sollicitaties gedaan, maar steeds het gebruikelijke verhaal: ik zat in het 50-plus segment. Nu ben ik weer aan het werk als planner bij Energiewacht, en ik kan zeggen dat ik geweldig op mijn plek zit. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar het ziet er nu gewoon heel goed uit.”

Tienduizenden vacatures open
In de arbeidsmarkt is een duidelijke trend zichtbaar waarbij de vraag naar technisch geschoold personeel steeds groter wordt en het aanbod steeds kleiner. Uit cijfers van UWV blijkt dat er tienduizenden vacatures open staan. Des te meer reden om het vizier te richten op een grote doelgroep die nog lang kan werken, maar nu vaak nodeloos aan de kant staat: de 50-plusser. Inmiddels hebben 27 werkgevers uit de technische branche en de klantcontactbranche zich aangesloten bij Weer aan het Werk en zijn de eerste 12 plaatsingen van 50-plussers naar duurzame banen een feit.