De praktijkbegeleiders Daan van den Berg (Daan Installatietechniek), Sanjay Bhoendie (Lomans) en Theo van den Elzen (InstallatieWerk Zuid-Oost) zijn uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2019. De drie mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de technische installatiebranche noemen. Naast een bokaal ontvingen zij elk een geldprijs van €2.500,-.

OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, organiseert elk jaar de TopCoach van het Jaar-verkiezing. “Deze mensen zijn niet alleen ontzettend belangrijk voor hun leerlingen, maar ook essentieel voor de branche. Dankzij hun betrokkenheid en aandacht blijven veel jongeren lang werkzaam in de branche. En dat hebben we hard nodig”, aldus OTIB-projectleider Joep Hendriks.
Leerlingen nomineerden dit jaar maar 750 praktijkbegeleiders. Na selectie bleven voor de titelstrijd in de categorieën Grootbedrijf, MKB en Opleidingsbedrijf uiteindelijk twintig finalisten over. Tijdens een feestelijke uitreikingsmiddag, waarin het thema ‘Energie’ centraal stond, maakte de vakjury de winnaars bekend.

“Je staat nooit alleen”
Alle genomineerde praktijkbegeleiders worden door hun leerlingen gewaardeerd om het feit dat ze uiterst betrokken zijn. Zoals één van de leerlingen stelt: “Mijn begeleider zal altijd achter je staan, je staat nooit alleen.” De praktijkbegeleiders zelf geven aan dat de begeleiding van hun leerlingen meer is dan alleen technische coaching. Zo is het gesprek over hoe het gaat, op het werk maar ook thuis, ontzettend belangrijk. Winnaar Sanjay Bhoendie: “Als de sfeer goed is, gaat het op de werkvloer ook goed.”

Categorie MKB
In de categorie MKB werd Daan van den Berg uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar. De jury roemt hem om het feit dat hij een ‘open en vertrouwde sfeer creëert waarin leerlingen zich gewaardeerd en plezierig voelen. Hij waardeert ieders inbreng en laat iedereen erbij horen, met een mooie balans tussen serieus werk en gezelligheid.’ Van den Berg: “Ik ben heel trots. Het geeft mij gewoon heel veel plezier om mooie dingen te maken en blije mensen te zien.”

Categorie Grootbedrijf
Sanjay Bhoendie won in de categorie Grootbedrijf omdat de jury Bhoendie een erg enthousiaste, positieve en motiverende coach vindt. Ook waarderen de juryleden hoe hij zelf ook nog steeds bijleert. Dat is ook Bhoendie’s advies aan andere coaches: “Sta als coach open om te leren. Blijf jezelf ontwikkelen naar de nieuwe tijd!”

Categorie Opleidingsbedrijf
Onder luid gejoel  - zeker 30 leerlingen waren mee als supporter -  won Theo van den Elzen de titel in de categorie Opleidingsbedrijf. De jury stelt dat hij “door innoveren, doorleren en evalueren het beste uit zijn leerlingen en uit zichzelf haalt. Zijn ‘practice what you preach’ is een voorbeeld voor elke aankomende vakman.” Van den Elzen: “Ontzettend gaaf dat de leerlingen dit voor mij hebben gedaan. Het was een complete verrassing. Ik kom door de praktijkbegeleiding regelmatig laat thuis, maar het is het helemaal waard!”

 

Over de jury
De jury van de TopCoach van het Jaar-verkiezing bestond in dit jaar uit oud-judoka en sportcoach Dennis van der Geest, Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra, landelijk FNV-bestuurder en OTIB-bestuurslid Zwanny Naber, SBB-directeur uitvoering Gerrit Veneboer en Yukio Motohashi van brasserie Dudok in Rotterdam (de beste praktijkopleider van Nederland in 2018).

Op onze nieuwsbrief abonneren