Winkelketen Action recycled in samenwerking met Daikin de koudemiddelen uit haar winkels die gerenoveerd worden. In de eerste helft van 2019 is het koudemiddel R410A verzameld uit oude installaties van twaalf Action winkels. Het gewonnen koudemiddel werd opnieuw gebruikt in tien nieuwe Action winkels, verspreid over Europa.

Door tussenkomst van een onafhankelijk laboratorium is Action zeker van de kwaliteit en hoeveelheid van het gewonnen koudemiddel. Uit het onderzoek bleek bovendien dat het gewonnen koudemiddel dezelfde kwaliteit heeft als nieuw geproduceerd koudemiddel en dat het overeenkomt met de AHRI700-standaard. In de fabriek van Daikin Europe worden nieuwe en gerecyclede koudemiddelen gemengd. Maar een onafhankelijk auditproces zorgt ervoor dat de hoeveelheid teruggewonnen koudemiddelen administratief overeenkomt met de fabrieksvulling van de nieuw geïnstalleerde units. Het hele proces – van terugwinning naar onderzoek tot recycling – is gecertificeerd door Daikin.

Gesloten systeem
Michiel Coolen, Group Construction Manager bij Action, over deze recycling: “Door een circulaire economie voor koudemiddelen te creëren binnen ons eigen winkelnetwerk, kunnen we onze milieu-impact verder verkleinen. In plaats van meer afval te produceren door oude koudemiddelen af te voeren en nieuwe te produceren, gebruiken we de middelen die al beschikbaar zijn. Zo hebben we binnen Action een gesloten systeem gemaakt.”

“Circulaire economie is de juiste weg”
Mr. Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe over het initiatief: “De industrie staat eigenlijk nog maar aan het begin van de recycling en het hergebruik van koudemiddelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling naar een circulaire economie de juiste weg is. Daarom waarderen we het initiatief van Action. De keten staat ervoor open om de Retailbranche en de HVAC-markt te veranderen. We hopen hiermee anderen te inspireren om de grote hoeveelheid koudemiddelen in bestaande installaties een tweede leven te geven.”

Nog meer renovaties
De pilot krijgt een vervolg. Voor de komende periode staan er vijftig renovaties van Action winkels gepland. Het koudemiddel dat daar gewonnen wordt, gaat wederom naar installaties in nieuw te bouwen winkels.

Op onze nieuwsbrief abonneren