Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 48 seconden

Het ontwerp van het wijzigingsblad A1 van NEN 1006:2015 ‘Algemene voorschriften voor Leidingwaterinstallaties’ is gepubliceerd. Dit wijzigingsblad is verschenen om scherper de omstandigheden bij de benodigde minimum temperaturen aan te geven die met warmwatermengtoestellen moeten worden gehaald. Belanghebbenden kunnen tot 15 oktober 2017 commentaar geven.

Om de groei van legionella in leidingwaterinstallaties te voorkomen, mag het water niet worden verwarmd tot meer dan 25 graden Celsius of moet de temperatuur hoger dan 60 graden Celsius zijn. Er zijn echter situaties waarin het ook verantwoord is om het warme leidingwater tot een lagere temperatuur te verwarmen. Met name in woningen met een eigen installatie en korte leidingen naar het tappunt, is het verantwoord om met een temperatuur van 55 graden Celsius te volstaan. Hierdoor wordt energie bespaard en kan een installatie als een zonneboiler worden gebruikt (mits voorzien van een na verwarmer in geval 55 graden Celsius wordt gehaald).

Daarnaast is de formulering van de aansluiting op het Bouwbesluit aangepast en zijn enige losse fouten, die zijn opgemerkt, gecorrigeerd.