Deze week is het concept-Klimaatakkoord bekend gemaakt. Servicebedrijf Feenstra vroeg zich af wat bewoners vinden van de plannen en legde een aantal vragen voor aan haar Bewonerspanel. Opvallend: 50% wil de huidige cv-ketel liever vervangen door een zuinigere cv-ketel.

Kennelijk staan consumenten niet te springen om te investeren in een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp. Sowieso vindt 21% dat de overheid via (energie)belasting een pot met geld moet creëren om de energietransitie te bekostigen. Maar een heel klein percentage is bereid de kosten voor een duurzame oplossing zelf te betalen.

Isoleren, isoleren en nog meer isoleren
Overigens, waar de warmtepomp begin dit jaar nog gepresenteerd werd als dé oplossing om van het gas af te komen, zijn er inmiddels steeds vaker andere geluiden te horen. Om dichter bij een oplossing te komen, moet het gros van de huizenbezitters zijn geld eerst in drie andere dingen steken. Te weten: isoleren, isoleren en nog meer isoleren. Dit meldden deskundigen in een artikel van De Volkskrant, waarin onder andere ook Diederik Samson wordt opgevoerd met een inmiddels wat aangepaste mening.

‘Je hebt een hysterisch goed geïsoleerde woning nodig’
Eerder dit jaar riep de man die bij het Klimaatakkoord verantwoordelijk is voor de ‘grote verbouwing’ die Nederland te wachten staat dat cv-ketels massaal moeten worden vervangen door warmtepompen. Nu konden we hem op tv horen zeggen dat ‘het een onmogelijke opgave is om zo te isoleren dat je naar een warmtepomp kunt. Want voor een warmtepomp heb je een hysterisch goed geïsoleerde woning nodig.’ Daarom zou het volgens Samson nu beter zijn om je woning te isoleren tot energielabel B om de gasrekening omlaag te brengen. ‘Totdat er in 2030 of 2035 nieuwe mogelijkheden zijn om met je huis van het gas af te gaan.’