Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

Alklima breidt zijn programma warmtepompen uit met een water/water-warmtepomp voor binnen opstelling. De CRHV van Mitsubishi Electric is een grondgebonden warmtepomp die zijn energie onttrekt uit open- of gesloten bronsystemen. De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zestien modulen kunnen regeltechnisch in cascade-opstelling worden geschakeld tot een vermogen van maximaal 960 kW. Toepassingen zijn voornamelijk te vinden in  de utiliteitsbouw en andere omgevingen waar grote hoeveelheden warmwater vereist zijn.

De nieuwe warmtepomp maakt uitsluitend gebruik van invertertechniek waardoor een exacte vermogensafstemming mogelijk is. Het systeem is in staat om efficiënt warmwater te realiseren met een maximale temperatuur van 65°C zonder gebruik te maken van elektrische bijverwarming. Aan de zijde van het koudemiddel kent het systeem een gesplitst circuit met een kleine inhoud. Hierdoor kan bij calamiteiten een volledige systeemuitval worden voorkomen.

Backup- en roulatiefunctie
Naast de back-upfunctie aan de koudezijdige kant kent de regeling ook een intelligente cascade-aansturing. Wanneer er binnen een systeemcascade-opstelling een storing optreedt, zullen de overige systemen automatisch bijspringen om het gevraagde vermogen te kunnen blijven leveren. Verder kent het systeem een intelligente draaiurenverdeling, waardoor alle systemen binnen de cascade-opstelling qua tijd evenveel worden belast.

Uitvoering
Het installatieoppervlak van een warmtepomp-unit bedraagt 0,72 m2. Voor de regeling van de warmtepomp kan gebruik worden gemaakt van de PAR-W21MAA-controller. Hiermee kunnen maximaal 16 units op afstand worden bestuurd.

Ook lucht/water-warmtepomp
Naast de CRHV biedt Alklima met de CAHV ook een serie lucht/water-warmtepompen van Mitsubishi Electric. Deze worden geleverd in monobloc-uitvoering met een vermogen van 45 kW. Maximaal 16 units kunnen in cascade met elkaar worden gekoppeld waardoor er een systeem ontstaan van maximaal 720kW.

De CAHV is een systeem voor buitenopstelling en genereert warmwater met een temperatuur van 70°C bij een buitentemperatuur tot -10°C. Ook bij buitentemperaturen van -20°C levert de CAHV dankzij de flash-gas injectietechniek nog warm water met een temperatuur van 65°C.