De vakbeurs VSK is weer voorbij. Afgelopen week stroomden de Jaarbeurshallen in Utrecht vol vakmensen uit de installatiebranche. Noviteiten worden tegenwoordig nog maar mondjesmaat ‘opgespaard’ voor een vakbeurs maar trends zijn er natuurlijk altijd wel te bespeuren. Allereerst het chronische tekort aan vakpersoneel. Daarnaast is er (nog altijd) een groeiende vraag naar compacte, plug&play oplossingen. Tot slot digitaliseert de branche in een rap tempo.

De exacte cijfers hebben we nog niet maar het lijkt erop dat deze editie van de VSK best aardig bezocht was. Veel exposanten lieten zich in ieder geval positief uit over het aantal bezoekers op hun stand. Wel vielen hier en daar matig bezette paden en hallen op. Opvallend waren dit keer wel de vele zithoekjes en brede paden. Toeval of opzet?

Duurzame bedrijfsvoering
Duurzaamheid speelde deze VSK-editie uiteraard weer een voorname rol. Dat was letterlijk te zien op menig stand maar ook vertelden verschillende grote fabrikanten dat steeds meer opdrachtgevers vragen om aan te tonen dat hun bedrijfsvoering duurzaam is. En dat gaat best ver. Van het winnen van grondstoffen tot de logistiek, productie en eventuele inzameling van producten aan het einde van hun levensduur.

Circulariteit
Ook komt er steeds meer aandacht voor circulariteit, zo bleek onder andere tijdens een lezing van Techniek Nederland. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in initiatieven om oude pompen en cv ketels in te zamelen en de afvalstromen te hergebruiken. Exposant KMRN zamelt al vijf jaar oude cv-ketels in om ze te laten recyclen. Dat levert onder andere geel en rood koper op, staal en aluminium. Daarvan worden vervolgens soms hele bijzondere producten van gemaakt, zoals bloempotten.

Real-time de werking
Tot zover het algemene beeld. Nu even inzoomen op wat details. Zoals gezegd, echte noviteiten zijn tegenwoordig spaarzaam op een vakbeurs als de VSK. Introducties vinden het hele jaar door plaats. Dat neemt niet weg dat een dergelijke beurs geen waarde meer heeft. Zo geven meerdere partijen aan dat de VSK ook belangrijk is om in real-time de werking van nieuwe technieken te kunnen demonstreren. Andere redenen die exposanten noemen om op de VSK te staan zijn status, relatiebeheer en het vergaren nieuwe leads.

Opvallend
Wat kwamen wij op de verschillende stands zoal tegen. Een kleine greep hieruit:

- De Silent-Pro SuperTube van Geberit, bijvoorbeeld. Dit is een ruimtebesparende oplossing voor de afwatering van hoogbouw. De ontluchting is namelijk al in de PP-leidingen geïntegreerd. Bovendien voert het systeem 6 liter i.p.v. de gangbare 4 liter water af bij een diameter van 110 mm. Met de Aquaclean Alba brengt deze fabrikant bovendien een douchewc op de markt voor de consument met een kleinere portemonnee. Het instapmodel met basisfuncties kost ongeveer 1.000 euro. Dankzij de Easy Fast Fit bevestiging is de douchewc makkelijk aan de wand te monteren.

- Met de Compacto brengt Inventum een zeer compacte ventilatiewarmtepomp op de markt (120 cm hoog). Het bijbehorende boilervat is leverbaar in formaten van 100 tot 300 liter. Voeg er de Climate Control module aan toe en je hebt ook nog balansventilatie.

- Een behoorlijke aanloop was er bij Newton Energy Solutions (foto links). Het bedrijf had een nominatie voor de VSK Award in de wacht gesleept met de NEStore. Deze warmteaccu kan warm water met een temperatuur van 110 graden Celsius opslaan voor later gebruik.

- Er was ook volop aandacht voor start-ups. Met de Trix Comfort module kan een vloerverwarmingssysteem worden aangesloten op balansventilatie. Zo ontstaat er een geïntegreerde oplossing die zowel kan verwarmen, koelen als ventileren.

- De klant wil aan de warmtepomp, maar moeten dan ook gelijk de oude convectoren en radiatoren worden vervangen? Nee, zegt Climatebooster. Door hun ventilatiesysteem onder de bestaande afgiftesystemen te bevestigen met supermagneten kan de werking worden geoptimaliseerd.

- Met de Elga Ace all-in-one heeft Remeha een echte blikvanger te pakken. De hybride installatie van cv-ketel en warmtepomp is ongelofelijk compact. Volgens de fabrikant kan dit systeem zeker 30% sneller worden geïnstalleerd dan een standaard hybride warmtepomp.

- Met Duo-Zone toont Itho Daalderop een gebalanceerd ventilatiesysteem dat separaat voor twee zones de ventilatie (300 m3) kan verzorgen (foto rechts). Zeg maar de slaap- en woonzone. Het systeem stuurt zowel op vocht als CO2.

- Op de stand van Rada waren nieuwe bedieningssensoren te zien voor openbare gelegenheden. Het vlakke paneel is vandalismebestendig en eenvoudig te reinigen. Het achterliggende systeem zorgt voor cyclische spoelingen, thermische desinfectie en datalogging.

- Waterontharders raken nu wel ingeburgerd, vertelde Lubron. Op hun stand was de Easysoft te zien, die in een 450 liter en grotere uitvoeringen verkrijgbaar is. Deze compacte ontharder heeft een geïntegreerd zoutvat en kan bijvoorbeeld in de garage of meterkast worden geïnstalleerd.- Viega toonde onder andere haar Temponox-systeem, dat geschikt is voor warmtepompen. De RVS-leidingen zijn corrosiebestendig door een coating en beschikbaar in maten van 15 tot 108 mm.

- Triple Solar liet een nieuwe thermische batterij zien (200 liter) met PCM's, als alternatief voor een standaard boiler. Het apparaat is compact, vierkant en ideaal als ruimte een cruciaal punt is. Het apparaat wordt gevoed via een warmtepomp en PVT-panelen.

- Resideo (voorheen Honeywell) toonde een handige cloudoplossing waarmee rook- en lekdetectiesensoren in gestapelde woningbouw aan elkaar kunnen worden gekoppeld (foto links). Tevens is het mogelijk om de watertoevoer af te sluiten.- Elektrisch verwarmen wint aan populariteit, vertelde Masterwatt. Interessant is dat er nu ook real time gestuurd kan worden op ontwikkelingen in de energiemarkt. Bijvoorbeeld bij de slimme Oso Hotwater boiler, die tevens predictive maintenance mogelijk maakt.

- De Fairtype Solar 1600 van Lucam is in feite een LBK met een bekleding van PV-panelen. De opwek wordt rechtstreeks gebruikt. Het systeem is interessant voor panden die overdag veel gebruikers hebben, zoals scholen en kantoren.

- Stiebel Eltron laat haar nieuwe VRC-450 WTW-unit zien. Het apparaat is compact en kan makkelijk worden gecombineerd met een warmtepomp. Naast de 450 m3 is er ook een 600 m3 uitvoering. De VRC-450 is voorzien van een geïntegreerde CO2-sensor.

In de apriluitgave van het praktijkblad InstallateursZaken wordt uitgebreid teruggeblikt op VSK 2024