Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 198 seconden

Nefit is de grote winnaar van de VSK Awards 2014. De kamerthermostaat Nefit Easy sleepte zowel de VSK Award in de categorie systeemoplossingen als de publieksprijs in de wacht. De winnaars van de VSK Awards 2014 werden maandag 3 februari in de Jaarbeurs bekendgemaakt. De jury beoordeelde 32 inzendingen in vier categorieën. Andere winnaars zijn: ATAG Verwarming Nederland BV, Viega Nederland en Ubbink BV. De Awards werden uitgereikt door juryvoorzitter Ed Nijpels, de publieksprijs door Claudia Reiner, vicevoorzitter van Uneto-VNI.

 

Categorie Systeemoplossingen
Nefit toont volgens de jury lef om een thermostaat te ontwikkelen die los van welke energieleverancier en merk cv-ketel ook gebruikt kan worden. “Met de slimme kamerthermostaat Nefit Easy laat het bedrijf zich van zijn beste kant zien”, aldus het juryrapport. De thermostaat levert Nefit de VSK Award op in de categorie systeemoplossingen. Met een bijbehorende App kan de gebruiker op afstand de temperatuur regelen. De Nefit Easy meldt ook automatisch storingen, de installateur is hierdoor beter in staat vooraf het probleem te analyseren.

De thermostaat is zelflerend en informeert over het gebruik. Volgens Nijpels een goede manier om mensen bewuster met energie om te laten gaan. “Een prachtige systeemoplossing voor consument en installateur.”

Categorie energiebesparing
Met kop en schouders steekt de hybride cv-ketel Alec Low Energy Concept uit boven vergelijkbare concepten, aldus Nijpels. ATAG Verwarming Nederland viel met deze toepassing in de categorie energiebesparing in de prijzen. Nijpels noemt de cv-ketel één van de meest energiezuinige toepassingen die er op dit moment beschikbaar is op de markt. De jury is te spreken over de sociale en maatschappelijke impact van de innovatie die recht doet aan trends als duurzaam bouwen en passief bouwen. Het systeem slaat niet alleen zonne-energie op zoals elke zonneboiler dat doet, het energieopslagvat wordt ook gebruikt om restwarmte van verbranding van fossiele brandstoffen op te slaan.

Categorie Design
In de Categorie Design was de jury onder de indruk van Viega Eco Plus van Viega Nederland. Zonder gebruik te maken van elektrische aandrijving is het toilet door de gebruiker in hoogte te verstellen. Het toilet is eenvoudig te plaatsen door de installateur. Onnodige reparaties zijn niet aan de orde omdat kwetsbare onderdelen ontbreken. Het juryrapport noemt het vernuftig om gebruik te maken van hydrauliek. Nijpels: “Het design haakt in op de trend naar leeftijdbestendig wonen. Dit sluit aan op het regeringsbeleid om mensen langer thuis te laten wonen.”

Categorie Installateurszaken
Ubbink B.V won in de categorie Installatieurszaken de VSK Award met de Kompakt Schoorsteen 2.0, een slimme oplossing die het installeren van een verzamelkap voor rookgas- en ventilatiesystemen en rioolontspanning aanzienlijk vereenvoudigt. Bovendien is één uitvoering geschikt voor dakhellingen van 15 tot 55 graden. De jury zegt onder de indruk te zijn van het gemak waarmee de schoorsteen geplaatst kan worden. “Een oplossing voor alle dakhellingen, universeel toepasbaar”, aldus Nijpels. De jury prijst de inspanning van Ubbink om zo duurzaam mogelijk te werken. Bij de productie van de Kompakt schoorsteen wordt het afval hergebruikt door energieopwekking.

Pleidooi voor meer doorbraaktechnologie
De prijzen werden uitgereikt tijdens het VSK Diner, waar de installatiebranche zich had verzameld. Voorafgaand aan de uitreiking deed Nijpels een oproep voor meer doorbraaktechnologie. De beschikbaarheid van zoveel gas remt volgens hem innovatie. Er liggen overigens genoeg innovatievoorbeelden op de tekentafel, weet Nijpels, die ook voorzitter is van NLingenieurs. Op het gebied van duurzame energie doet Nederland het internationaal gezien volgens Nijpels gewoon slecht. Nieuwe uitvindingen zijn nodig om hierin verandering te brengen. Windmolens en zonne-energie hebben volgens Nijpels de toekomst. Nijpels vindt dat installateurs en adviseurs harder aan de bel mogen trekken bij producenten om meer innovaties uit te lokken.

De VSK – van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari in Jaarbeurs Utrecht – is de belangrijkste vakbeurs in de Benelux voor de w-installateur. De beurs presenteert de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verwarming, sanitair en klimaatbeheersing. Het hele jaar door kunnen installateurs terecht op VSK365.nl , voor het laatste nieuws, trends, innovaties en acties uit de installatiemarkt.

Voor meer informatie: www.vsk.nl