’s Lands grootste vakbeurs op het gebied van installatietechniek is weer aanstaande. Over iets minder dan drie maanden barst het tweejaarlijkse evenement weer los. Het beursprogramma krijgt inmiddels steeds meer gestalte. Welke trends gaan we zien in de Utrechtse Jaarbeurshallen?

“De installatiesector profiteert volop van de economische trends, zoals de energietransitie, klimaatontwikkeling en duurzaamheid, maar het vraagt van zowel de installateurs als van de toeleveranciers dat ze zichzelf opnieuw uitvinden”, legt Patrick Schilte, Business unit manager Bouw & Installatie bij Jaarbeurs uit. “Niemand kan voorspellen welke oplossingen voor de genoemde trends over 10 jaar het best bleken te zijn. Alle verschillende technologieën en toepassingen zijn het begin van de oplossing.”

Oplossingen om de energietransitie een boost te geven
Waar op VSK 2018 slimmer werken en de warmtepomp in het middelpunt stonden, staan nu allerlei oplossingen klaar om de energietransitie een boost te geven. Schilte: “Er ontstaan steeds meer marktinitiatieven voortvloeiend uit het klimaatakkoord, er hebben steeds meer fabrikanten oplossingen zonder verbruik van gas gevonden en een technologie als aquathermie komt opzetten. Daar komt bovenop dat industrialisering, digitalisering en prefabricage een vlucht zal toenemen en circulariteit echt hoog op de agenda komt te staan. Daar zal dus ook op VSK 2020 veel aandacht voor zijn.”

De installateur kan het niet alleen
“De installatietechniek staat voor uitdagingen,” vervolgt Schilte, “waar de installateur niet alleen de oplossing voor kan realiseren. Samen met opdrachtgevers en voorschrijvers, maar zeker ook met de kennis van de fabrikanten zullen we moeten proberen de doelstellingen te verwezenlijken. VSK 2020 legt deze editie de focus op het bij elkaar brengen van al deze kennis en ervaring die nodig is om versnelling te boeken in de vooruitgang. Dat doen we met meer kennistheaters dan voorheen en met zowel bestaande als nieuwe partijen.”

Aan de slag met techniek
Schilte: “Het gaat niet alleen over de grote thema’s, die dagelijks in het nieuws verschijnen. Het gaat vooral ook om de installateurs zelf. Waar worden zij blij van? Welke bedrijfswageninrichting past het beste? Welke kleding zit het lekkerst? VSK heeft in het hart van de beurs een plek waar dit soort vragen beantwoord worden voor de installateurs. Hier zal ook VSK kennispartner Techniek Nederland een inhoudelijk programma speciaal voor installateurs neerzetten. Ook de Jaarbeurs zelf zet, samen met andere partners zoals DNVI en NVKL, een stap in de kennisvoorziening en beleving van de VSK. Op de beurs worden bezoekers uitgedaagd zelf met techniek aan de slag te gaan. Zo komt er een ‘tools & try’- plein, waar diverse uitdagingen klaar staan.

Meer dan 35.000 bezoekers
“Naast het kennis- en doe-component bieden de exposanten volop innovaties en productinformatie”, besluit Schilte, die verwacht dat er meer dan 35.000 bezoekers op de beurs af zullen komen. Die kunnen wat hem betreft met elkaar verder praten over het vakgebied in het VSK beurscafé, dat net als in 2018 onderdeel van de beurs zal uitmaken. VSK 2020 vindt plaats van 4 tot en met 7 februari volgend jaar.

Op onze nieuwsbrief abonneren