Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

Op de komende VSK-beurs zal Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) de Koeltrofee uitreiken. Deze prijs wordt sinds 1989 om het jaar uitgereikt als waardering voor een gerealiseerde innovatie op het gebied van koudetechniek en/of klimaatbeheersing. Er zijn dit jaar drie bedrijven genomineerd: Smeva met de bedientoonbank Vision MkII, Bitzer met de Zuigercompressor Ecoline+ en Oxycom met de indirecte/directe verdampingskoeler IntrCooll.

Vision MkII
Deze bedientoonbank van Smeva heeft een hygiënisch en ergonomisch ontwerp in combinatie met betere koelprestatie met een hoge verdampingstemperatuur. De techniek bestaat uit een ‘statisch’ licht geforceerde koeling, die via een lamellen warmtewisselaar onder het werkblad aan de bedienzijde met een gekoeld spiraal onder het roestvast stalen etaleerplateau verbonden is. Dit resulteert in een optimale verdeling van de gekoelde lucht over de producten en een minimale inmenging van de warmere omgevingslucht, aldus de fabrikant.

Ecoline+
De Ecoline van Bitzer is een zescilinder zuigercompressor voor transcritische CO2-toepassing. Deze nieuwe compressor bevat drie innovaties. De compressor bevat nieuwe motortechnologie met een LSPM-motor (Line Start Permanent Magnet), mechanische vermogensregeling (CRII) en een intelligent bedieningsconcept voor geïntegreerde bewaking, aansturing en datalogging van de compressor. Deze compressor is geschikt voor toepassing in combinatie met het milieuvriendelijke koudemiddel CO2 en tevens gebruiksvriendelijk voor de installateur.

IntrCooll
Directe verdampingskoelers zijn weliswaar energiezuinig, maar leveren vaak onvoldoende koelcapaciteit en zorgen voor een te vochtig binnenklimaat. Met de indirecte/directe verdampingskoeler IntrCooll heeft Oxycom een oplossing specifiek voor grote ruimten ontwikkeld, waarin al deze voordelen gecombineerd worden in één apparaat en waarbij alle nadelen worden geëlimineerd. De IntrCooll levert 100% verse buitenlucht, die wordt gekoeld door een efficiënte combinatie van indirecte en directe verdampingskoeling.

Alle genomineerde producten leveren op hun manier een bijdrage aan de verduurzaming in de koudetechniek en maken daarom kans op het winnen van de prestigeprijs. De jury maakt op vrijdag 9 februari de winnaar van de Koeltrofee 2018 bekend tijdens de VSK-beurs in Utrecht (hal 10, stand F064).

Op de foto de winnaars van twee jaar geleden, TripleAqua