Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 225 seconden

VSK 2018 startte gisteren zeer enerverend. De beursvloer liep in rap tempo vol met nieuwsgierige bezoekers, wat leidde tot enthousiaste reacties bij de standhouders. In de middag liepen de bezoekersaantallen echter enigszins terug en troffen we steeds vaker wat minder volle stands aan. Uiteindelijk bleken op de openingsdag zo’n zesduizend bezoekers te zijn afgekomen. Maar vandaag kwam de stroom bezoekers weer aardig op gang. Een korte impressie van beursdag 2.

 

Trotse winnaars publieksprijs
Toch eerst nog even terug naar gisteravond. Nathan Systems kreeg aan het einde van de eerste beursdag de VSK-Award Publieksprijs uitgereikt voor een modulerende lucht/water-warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan). Deze alpha innotec warmtepomp type LWDV heeft een cv-aanvoertemperatuur tot 70°C, zelfs bij een buitentemperatuur van -22°C. Daardoor is een één-op-één de cv-ketel vervanging mogelijk zonder grote bouwkundige renovatie. Bestaande afgiftesystemen, zoals radiatoren, kunnen blijven bestaan. Niet voor niets dus dat dit product de meeste stemmen kreeg van het publiek. De politiek maakt zich immers nu eindelijk echt sterk voor woningen zonder gasvoorziening, maar daar moeten wel goede oplossingen voor komen.
“Nederland gaat van gas los! Wij zijn er klaar voor, iedereen bedankt voor het stemmen!”, laat Nathan via haar twitteraccount weten. Vandaag ontvingen de directeuren Peter Centen (links op de foto) en Wolf Nathan (rechts) nog maar eens de hartelijke felicitaties van de beursorganisatie op haar stand.

 

Jeugdig elan
We meldden het gisteren al: de beursorganisatie wil graag jongeren naar de VSK trekken. “We willen jongeren triggeren om de nieuwe technologie die de branche slimmer gaat maken, te beleven en er zelf mee aan de slag te gaan”, vertelde beursmanager Patrick Schilte voorafgaand aan de beurs in praktijkblad InstallateursZaken. Tijdens deze editie van de beurs zien we inderdaad volop aandacht voor scholieren en jonge professionals bij verschillende exposanten. Ze laten deze doelgroep ervaren hoe het is om met installatietechniek bezig te zijn of entertainen jongeren op andere manieren.

   

 

Achtergrond van de BENG-eisen
Senior adviseur Energie en Duurzaamheid Harm Valk troffen we vandaag aan in een goed bezet VSK-theater, waar iedere dag diverse interessante lezingen worden gehouden. Hij lichtte geïnteresseerden in over de achtergrond van de BENG-eisen, gaf in hoofdlijnen informatie over de nieuwe rekenmethode NTA 8800 en ging in op de praktische consequenties voor de bouw- en installatiesector. Voor wie het nog niet weet: BENG staat voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw. Vanaf 1 januari 2020 moet alle nieuwbouw BENG zijn. De EPC-eis wordt dan vervangen door drie BENG-eisen, die aansluiten bij de Trias Energetica.

 

 

Betere luchtkwaliteit binnenshuis
Tijdens de tweede beursdag werd bekend dat de luchtkwaliteit in 1 op de 7 Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende is als gevolg van fijnstof. Dit is gebleken uit onderzoek dat in opdracht van het Longfonds is uitgevoerd. Op de laatste beursdag, vrijdag, zal er op de ISSO-stand een toelichting op dit onderzoek en de resultaten ervan worden gegeven. “Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit binnenshuis”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers. “Mensen brengen meer dan 20 uur van hun tijd binnen door. Het is belangrijk dat de lucht daar gezond is.” VSK 2018 laat zien dat verschillende exposanten al producten aanbieden om de luchtkwaliteit in huis drastisch te verbeteren. Zo werkt kennisinstituut ISSO samen met een coalitie van leveranciers binnen de ventilatiesector om meer aandacht te genereren voor een goede kwaliteit binnenlucht. Andere partijen binnen deze coalitie zijn Airspiralo, Brink, Ferroli, Itho Daalderop, Jaga, Orcon, Velux en Zehnder. 

En verder…
Voorafgaand aan de beurs lieten wij al vele noviteiten de revue passeren. Uiteraard komen we deze op de beursvloer weer tegen. Op de stand bij Euro-Index (foto links) bijvoorbeeld, waar een groeiende belangstelling kon worden gesignaleerd voor meetinstrumenten die de CO-waarde meten in een ruimte maar ook voor instrumenten die de prestaties van pv-panelen meten.

 

Bij Duco gaat de aandacht vooral uit naar de nieuwe Duco Box Energy en de Duco Box Eco (foto rechts). De Energy is een geluidsarm balansventilatiesysteem met wtw en zone-regeling, dat met doos en al kan worden opgehangen. De Eco is een ventilatiewarmtepomp met 2 kWh vermogen. Beide systemen zijn voorzien van een semi-automatische inregeling.

 

Tot slot nog een lachende Niels van Alphen bij de Elga hybride warmtepomp van Techneco (foto linksonder). De oplossing scoort goed in de renovatiemarkt. Zojuist ondertekende Techneco op de stand een samenwerkingsdeal met istaDES om gezamenlijk ontwikkeling en instandhouding NOM-woningen te gaan garanderen (foto rechtsonder).

   

De tweejaarlijkse installatievakbeurs is nog tot en met vrijdag a.s. te bezoeken in de Utrechtse Jaarbeurshallen.