Vooralsnog geen achterstanden in leveringen

Gepubliceerd op

We bevinden ons momenteel in de beginnende fase van het coronavirus in Europa. Toch lijken in veel landen bouwprojecten vooralsnog door te gaan. Dit meldt marktonderzoeksbureau USP. Vraag die daarbij opdoemt: kunnen de leveranciers nog leveren? ‘Vooralsnog wel’, zo leert navraag.

De meeste toeleveranciers aan de installatiebranche hebben hun klanten geruststellende e-mails gestuurd. Deze berichten bevatten veelal dezelfde strekking: er zijn vooralsnog geen achterstanden in leveringen. Zo nodig hebben de leveranciers al maatregelen genomen om voorraden te versterken. Navraag leert wel dat veel toeleverende bedrijven bij ‘de waan van de dag’ leven. Dat wil zeggen: nieuws van gisteren is vandaag alweer achterhaald.

Minder goed bereikbaar
Eén ding is in ieder geval duidelijk: de leveranciers volgen het dringende advies op van de overheid en RIVM. En dat betekent dat medewerkers zoveel mogelijk werkzaamheden vanuit huis verrichten, waardoor het kan voorkomen dat men minder goed bereikbaar is dan normaal gesproken en fungeren verkoopbalies bijvoorbeeld alleen nog als afhaalbalies. Per telefoon of mail doorgegeven bestellingen worden op een gewenst moment klaargezet om af te halen. Sommige leveranciers laten hun medewerkers in het magazijn in ploegendiensten werken om ervoor te zorgen dat ook hier de continuïteit gewaarborgd blijft.

Overleggen over de afleverdata
Itho Daalderop laat weten dat veel van haar producten ‘gelukkig in Nederland worden geproduceerd’. Wel zijn is er een leverprobleem voor het display van de Spider thermostaat; de voorraad wordt nu gedoseerd aan projecten toegewezen om deze zoveel mogelijk te kunnen laten continueren. “De distributie gaat vooralsnog gewoon door”, legt een woordvoerder van het bedrijf uit. “Van afnemers – met name in de projecten – hebben we wel het verzoek gekregen om kleinere hoeveelheden te leveren c.q. steeds te overleggen over de afleverdata, omdat zij zeker willen zijn dat op de betreffende dag monteurs beschikbaar zijn en spullen niet zonder toezicht verdwijnen.”

België in lockdown
In België lijkt de situatie nijpender. Het land bevindt zich inmiddels in een soort van lockdown, waardoor kantoren gesloten zijn. Wel wordt er nog vanuit huis gewerkt maar leveringen lijken hier toch wat meer in gevaar te komen. Harde uitspraken hierover zijn echter niet te verkrijgen. De Belgische bedrijven bekijken de situatie van uur tot uur en informeren hun klanten rechtstreeks en direct mocht hiervoor aanleiding zijn.

Op onze nieuwsbrief abonneren