Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 125 seconden

Ruim 300 aanstormende techniektalenten van het vmbo strijden de komende weken om een plaats in de nationale finale van de Junior VakkanjerWedstrijden. Op zes scholen, verspreid over heel Nederland, gaan de Junior Vakkanjers de strijd met elkaar aan. Met de Junior VakkanjerWedstrijden wil TechniekTalent.nu bijdragen aan meer instroom en behoud van goed opgeleide jonge vakmensen: de techniek biedt volop kansen voor een mooie loopbaan. Het wedstrijdthema van dit jaar is ‘slimmer omgaan met voedsel’.

De opdracht van de Junior VakkanjerWedstrijden 2014 neemt de deelnemers daarom mee naar de toekomst van Nederland. Een toekomst waarin we ons voedsel zo duurzaam mogelijk produceren.

Vmbo’ers van de onderbouw kunnen op bezoek bij regiofinales kennismaken met het thema, door workshops, doe-activiteiten en een kijkje op de wedstrijdvloer.

De Junior Vakkanjers (3 en 4 vmbo) werkten de afgelopen maanden aan het ontwerp en de bouw van een amfibievoertuig voor vervoer van en naar de kasseneilanden. In de regiofinales ‘pimpen’ de teams hun zelfgebouwde amfibievoertuig met door de jury voorgeschreven aanpassingen. Een testrit en -vaart maken ook deel uit van de jurering.

 

Ook de Junior Vakkanjers Instalektro komen in actie in de regiofinales. Zij werken in duo’s aan een mobiele werkplaats voor de amfibievoertuigen van de Junior Vakkanjer-teams. Dat doen de Junior Vakkanjers Instalektro zo ‘groen’ mogelijk. Ze installeren bijvoorbeeld een zonneboiler voor duurzaam warm water.

De winnaars van de regiofinales plaatsen zich voor de nationale finale. Die is op 21 maart in de Fokker Terminal in Den Haag.

 

Volg de Junior Vakkanjers op Facebook en www.devakkanjers.nl

De regiofinales van de Junior VakkanjerWedstrijden:

woensdag 12 maart: OSG Singelland, Drachten

donderdag 13 maart: IJsselcollege, Capelle aan den IJssel

maandag 17 maart: CSV Het Perron, Veenendaal

dinsdag 18 maart: RK Scholengemeenschap Thamen, Uithoorn

woensdag 19 maart: Sondervick College, Veldhoven

donderdag 20 maart: Jacobus Fruytier SG, Apeldoorn

 

De wedstrijden starten om 9.00 uur. Om 16.15 uur begint de prijsuitreiking. De landelijke finale is op vrijdag 21 maart, in de Fokker Terminal in Den Haag.

Met de Junior VakkanjerWedstrijden (voor derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen) wil TechniekTalent.nu bijdragen aan de instroom van goed opgeleide vakmensen in de techniek. De wedstrijden enthousiasmeren de deelnemers, brengen hun vakmanschap en vaktrots op een nog hoger peil en bieden de scholen een ideaal platform voor techniekpromotie richting (potentiële) leerlingen, ouders en bedrijven. TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, opleidingsfondsen, koepelorganisaties en scholen. TechniekTalent.nu heeft als doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. Kijk voor meer info op www.techniektalent.nu