Nieuws over ventilatie in woningen heeft meestal een negatieve lading. U kent de verhalen over de Amersfoortse wijk Vathorst wel of de klachten van bewoners van passief huizen. Kortom, er komt nog een hoop bij kijken wil je een woning een beetje van een goed en gezond binnenklimaat voorzien.
Ook Karel krijgt zo nu en dan een klusje waar vaak een klagende bewoner aan ten grondslag ligt.  In dit geval hield de heer des huizes wel van een beetje frisse wind in zijn woning terwijl zijn eega er meer eentje is van het kaliber: ‘houd deuren en ramen maar gesloten’. Aan Karel de schone taak de twee nou net datgene te geven wat ze allebei gelukkig maakt.

Nou bestaat er al decennialang een 2-standen schakelaar. Reuze gemakkelijk als je de MV-box wil uitzetten, zachtjes wil laten draaien of op standje ‘alle nare geurtjes direct weg’ wil zetten. Die had Karel natuurlijk prima kunnen gebruiken. Maar Karel doet de dingen nu eenmaal graag net wat anders.

Hij had wel eens gehoord van het integreren van bouwkunde en installatietechniek. Door nu de MV-box zo te positioneren boven de vlizotrap zou de trap zelf de luchtverplaatsing prima regelen: trap ingeklapt, flexibele slang dichtgeknepen en het huis is binnen no-time een omgeving waar nauwelijks nog geademd kan worden; vrouwlief tevreden. Trap open en er waait weer een frisse wind door het huis; mannelijke wederhelft in zijn nopjes. Hoe moeilijk kan het zijn.

 

Met dank aan Wout Schouwstra van Airhome ventilatieservice BV voor de foto. In de februari-editie van IZ nog meer ventilatiefratsen die Wout dagelijks met zijn werk tegenkomt.

 

 

Op onze nieuwsbrief abonneren