Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 113 seconden

greendealscholen_logoDe Green Deal Scholen biedt tien scholen de kans om mee te doen in de eerste Nul op de Meter pilot van het project School vol Energie. Tegelijkertijd is dit initiatief op zoek naar de juiste bouwconsortia om deze transformaties uit te voeren. Vier consortia hebben zich begin april positief onderscheiden met hun plan voor de initiële uitvraag op basis van een representatieve fictieve casus. Met de consortia BIBA, Scholenbouwkracht 7, Het schoolvoorbeeld en RRNext word nu de intensieve dialoogfase opgestart waarin de concepten zullen worden verbeterd. Met een proeve van bekwaamheid worden ze vervolgens uitgedaagd om hun koploperspositie te claimen en maximaal voorbereid te zijn op de Nul op de Meter pilotscholen die gaan meedoen.

“Het heeft veel voordelen om consortia in deze fase al uit te dagen om met plannen te komen. Naast het uitwerken en aanscherpen van de concepten is het nadrukkelijk de bedoeling dat de vier consortia meepraten over de selectiecriteria en uitvraag voor de scholen die zullen deelnemen aan de pilot,” zegt Olivier Lauteslager, propositiemanager bij Platform31/Energiesprong. “De bevlogenheid in het onderwijs om het beste leerklimaat te bieden is groot, maar is logischerwijs gefocust op het onderwijsproces. Terwijl goede huisvesting met een gezond binnenklimaat en een binnen de normen passende exploitatie juist daarvoor van groot belang is.”

“Een toekomstbestendige vernieuwbouwing van de school met gegarandeerd binnenklimaat en onderhoud, gerenoveerd binnen vier weken tijd en een energierekening die op jaarbasis nul is: de uitdaging is duidelijk. En dan staat opschaling ook nog eens met dikgedrukte letters als thema bovenaan. Een generieke oplossing voor meerdere scholen, met voldoende mogelijkheid voor maatwerk, geeft volume en een innovatieprikkel. We noemen de consortia die uiteindelijk de proeve van bekwaamheid halen niet voor niets Koplopers. Gezamenlijk willen we een nieuwe markt met een nieuwe norm voor scholenbouw creëren.”

School vol Energie is onderdeel van de Green Deal Scholen. De activiteiten in het uitvoeringsprogramma hebben tot doel schoolbesturen te ondersteunen bij het creëren van duurzame, gezonde en betaalbare scholen, hetgeen moet leiden tot een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren (www.greendealscholen.nl). Vanuit de Green Deal worden schoolbesturen die voorop lopen met verduurzaming verder geholpen naar een energieneutraal gebouw door Platform31/Energiesprong.

Meer informatie: olivier.lauteslager@platform31.nl

[related_post themes="text"]