Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 79 seconden

“Hoera, we kunnen één jaartje langer het openbare net misbruiken voor teruglevering van PV-stroom tegen 100% vergoeding…. Fijn voor de particuliere PV-opwekker, maar frustrerend voor de finale doorbraak van de thuisbatterij, zoals in andere Europese landen die geen saldering kennen. Aan de andere kant een wijs besluit van Wiebes om de tijd te nemen om een degelijke vervolgregeling te maken en de planning hiervoor niet heilig te verklaren.”

Dat was één van de reacties op LinkedIn op de toezegging deze week van minister Wiebes om de salderingsregeling met één jaar te willen verlengen. “Het moet niet minder aantrekkelijk worden om zelf kleinschalig te gaan investeren in zonne-energie,” laat Wiebes weten, “maar het is ook niet nodig om het meer aantrekkelijk te maken. Bij het voorbereiden van die terugleversubsidie begin ik er in alle eerlijkheid een hard hoofd in te krijgen dat 2020 haalbaar is. Ik heb daar grote zorgen over en begin steeds meer te denken dat we de bestaande salderingsregeling nog een jaar lang moeten doorzetten.”

Een andere reactie op LinkedIn: “Logisch! Daarna zal er nog wel een jaartje bijkomen tot de opvolger van Wiebes zijn vingers mag branden aan het dossier.  Als Wiebes de regeling nu afschaft, breekt de pleuris uit onder eigenaars die zich dan bedrogen zullen voelen. Gisteren nog op tv een collectief dat voor een vermogen zonnepanelen op het dak van de buren had laten leggen. Eerst kwam Stedin al niet de meter plaatsen en dan zijn ze ook nog de inkomsten kwijt die hen was beloofd en kunnen ze de panelen weer van het dak laten halen.