Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

persbericht_beeldDe Nederlandse vereniging van luchtkanalen Luka heeft een BIM-bibliotheek ontwikkeld. De bibliotheek is geschikt voor Revit en biedt Lukaleden de mogelijkheid om een basismodel op te zetten voor luchtkanalen. De bibliotheek is alleen voor Lukaleden te kopiëren naar eigen maatvoering en productieproces. Erin zijn alle specificaties opgenomen, zoals leverancier, materiaal, dikte, normen, die vermeld staan in het Luka Kwaliteitshandboek, volgens de Luka kwaliteitsnorm van luchtheidsklasse C. In deze speciale BIM-editie komen ook de specificaties en voordelen van de Luka BIM-bibliotheek aan de orde. Hiermee hoopt de Luka het gebruik van BIM en de BIM bibliotheek verder te stimuleren.

De belangrijkste doelstelling om met BIM te gaan werken is het beter afstemmen van elkaars werkzaamheden in de voorbereiding van een bouwproject. En zodoende tijd en geld besparen bij de realisatie. Sommige bedrijven in bouwwereld zijn er al mee bezig.

Als de belangrijkste bouwpartners elkaars modellen gebruiken, dan resulteert dit in een veel betere afstemming, aldus de vereniging. Zaken zoals elektriciteitsleidingen, waterleidingen en riolering, kabelgoten en dergelijke zijn immers allemaal terug te vinden in de modellen. Iedere bouwpartner kan zo zijn eigen deel van het project invullen en bij het ontwikkelen en modelleren van zijn installaties direct rekening houden met de ander. Dit betekent dat in de ontwikkel- en tekenfase al veel problemen opgelost worden.

Om te bekijken hoe BIM in de praktijk werkt met betrekking tot de ontwikkeling, productie en installatie van een luchtkanalensysteem, heeft de Luka aan haar leden gevraagd artikelen te sturen van recente projecten waarin met BIM gewerkt is. Deze zijn in haar laatste Kanaaljournaal verwerkt. Dit heeft geresulteerd in een extra dikke editie van deze halfjaarlijkse nieuwsbrief met informatie over hoe BIM in praktijk gebracht wordt en dan met name de rol daarin van de diverse Luka-leden.

[related_post themes=”text”]