“We zijn er klaar voor. Meer dan ooit speelt installatietechniek een hoofdrol in de energietransitie. Het belang van de sector zal alleen nog maar groeien omdat Europa de komende winter een gasprobleem heeft, met stijgende energieprijzen tot gevolg. De opdrachtgever verwacht van de w-installateur oplossingen om de steeds maar stijgende energierekening te laten dalen. De dynamiek spat van de sector af. En die dynamiek zie je terug op Installatie Vakbeurs 2022 in Evenementenhal Hardenberg, die als motto heeft meegekregen: de toekomst door een groene bril.”

Marketing event manager Eline Kuijsters van Installatie Vakbeurs kijkt met enthousiasme uit naar de beurs. “We hebben een breed expositieveld met zo’n 140 exposanten. Gelukkig zien we veel nieuwe bedrijven op de beursvloer. Zo’n veertig procent van ons expositie aanbod bestaat uit nieuwe exposanten. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving belichten we vanuit vier invalshoeken in de Groene hal, energietransitie is er daar één van. Exposanten laten zien hoe we gas inruilen voor alternatieve vormen van energie. Warmtepompen, warmteboilers, de integratie met solar. Het nieuwste van het nieuwste brengen we op die manier overzichtelijk bij elkaar. Onze aandacht voor verduurzamen sluit naadloos aan bij de Paris-proof uitgangspunten. Op de beursvloer vertalen we dat heel praktisch: verduurzamen is het nieuwe normaal.”

Netwerkevent

Kuijsters benadrukt dat Installatie Vakbeurs vooral een netwerkevent is. “We richten ons specifiek op Noordoost Nederland. Het is typisch een event om weer eens met elkaar het gesprek aan te gaan. Vorig jaar hebben we de beurs  geprofileerd als een reünie waar je elkaar na zware corona-jaren weer kon ontmoeten. Die insteek houden we vast, maar nadrukkelijk gekoppeld aan de kenniscomponent. Daarom midden in de Groene Hal het kennistheater met sessies van exposanten en brancheorganisaties. De sessies passen binnen de thema’s Energietransitie, Besparingstechnieken, Circulariteit en Gezond binnenklimaat.”

Toegepaste kennis

TVVL tekent voor het programma op de laatste dag van de beurs. Een van de sprekers in het TVVL-blok is DWA adviseur Dick van ’t Slot die met name ingaat op de Kansen en knelpunten voor toepassing warmtepompen. Eline Kuijsters: “In korte sessies schetsen we de nieuwste ontwikkelingen. Het moet vooral heel erg toegepast zijn, de installateur die zo’n sessie heeft bijgewoond moet meteen met de opgedane kennis aan de slag kunnen.”

Andere ‘specials’ zijn de Innovatie Tuin, de Sanitair hal en het waterbehandelingsplein. “We zijn trots op de Sanitair hal en het waterbehalingsplein. Zeer actueel, zeker als je de relatie legt met de noodzaak waterbesparing en het veranderende klimaat. We zullen mooie oplossingen voorbij zien komen”, benadrukt Eline Kuijsters.

Waarom moet een w-professional naar Installatie Vakbeurs komen? “Heb je even”, vraagt  Eline lachend. “Er zijn heel veel redenen. We richten de beurs zo in dat het een gezellig netwerkevent is, waar mooie en verrassende ontmoetingen tot stand worden gebracht. Je komt oude bekenden tegen, tegelijkertijd maak je nieuwe, verrassende contacten. Onze 140 exposanten presenteren de nieuwste technologie, waarmee de installateur direct aan de slag kan. En met de Innovatie Tuin en het kennistheater voegen we daar een dosis kennis aan toe. Kortom, alles waar de sector voor staat en wat er aan nieuwe technologie op ons afkomt vind je op Installatie Vakbeurs.”

Installatie Vakbeurs 2022 wordt gehouden op 13, 14 en 15 september in Evenementenhal Hardenberg. Thema is ‘De toekomst door een groene bril. Aan het event nemen 140 exposanten deel. Meer informatie en tickets op installatie-vakbeurs.nl met code 2501.