Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 93 seconden

nwsbrf-ventilatie_huisUit onderzoek naar het ventilatiegedrag bij mensen thuis blijkt dat slechts de helft van de ondervraagden hun ventilatiesysteem schoonmaken. Toch beseft 95% dat goede ventilatie vochtproblemen kan voorkomen. 40% ervaart thuis wel eens gezondheidsklachten. Vermoeidheid, hoofdpijn en een verstopte neus zijn de meest genoemde klachten. Zo’n 30% geeft aan niet te weten dat dit soort gezondheidsklachten veroorzaakt kunnen worden door slechte ventilatie. Verder blijkt dat bijna de helft van de bewoners met een ventilatiesysteem het geluid van de ventilatiemotor als hinderlijk ervaart. Een kwart zet daarom de ventilatie wel eens zachter.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van Feenstra. “De uitkomst is verontrustend”, stelt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van het installatiebedrijf. “Uit het onderzoek blijkt ook dat veel van de ondervraagde Nederlanders niet weten dat deze gezondheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door slechte ventilatie. En dat door goede ventilatie die klachten mogelijk weggaan.”

64% van de ondervraagde bewoners met een ventilatiesysteem ventileert de woning als de omstandigheden daarom vragen. Ruim de helft doet dit door een raam open te zetten, een kwart zet het ventilatiesysteem harder en één op de tien bewoners zet zowel een raam open als de ventilatie harder aan. 13% ventileert niet extra. Bijna de helft van deze bewoners met een ventilatiesysteem ervaart het geluid van de ventilatiemotor als hinderlijk. Een kwart zet daarom de ventilatie wel eens zachter. Een derde geeft aan de mechanische ventilatie niet altijd aan te hebben staan.

Groenewegen: “Het is duidelijk dat slecht ventileren risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid. Makelaars en verhuurders zouden bewoners veel meer moeten wijzen op het gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Bij woningen waarin nog geen ventilatiesysteem zit, moeten bewoners zich goed bewust zijn van het feit dat ze regelmatig deuren en ramen open zetten om te ventileren. Het kan veel lichamelijk ongemak besparen waarvan bewoners vermoedelijk niet weten dat het door slechte ventilatie komt.”

[related_post themes=”text”]