Een team van zestig studenten van de Hogeschool Utrecht bouwt momenteel aan het huis van de toekomst. De studenten maken een betaalbaar huis dat modulair, circulair, zelfvoorzienend en adaptief is. Het huis doet mee in de strijd om de Solar Decathlon 2020 prijs. Dit is een wedstrijd waarbij studententeams uitgedaagd worden om efficiënte en innovatieve gebouwen te ontwerpen op basis van duurzame energie. Ook leren zij wat de meerwaarde is van interdisciplinair samenwerken met complexe vraagstukken uit de praktijk.

Het huis dingt in de Solar Decathlon mee om de prijs voor het meest duurzame huis ter wereld. Het project is genomineerd omdat het complete huis volledig duurzaam is. Zo wordt het geïsoleerd met oude plantenresten en wordt regenwater voor hergebruik opgevangen. Het team onderzoekt bovendien een leasing concept waarbij materialen niet gekocht hoeven te worden. De wand-, vloer- en plafondelementen kunnen worden opgehangen met een systeem dat is ontwikkeld door de studenten zelf. Het heeft een groene gevel waar vlinders, vleermuizen en insecten in kunnen leven. Het slaat ook energie op om te gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt.

Warmtepomp zonder buitenunit
Team Celcius werkt met verschillende bedrijven samen om alle elementen in het huis te verduurzamen. Zo levert Vaillant de recoCOMPACT exclusive warmtepomp die werkt zonder buitenunit. Het betreft een alles-in-één lucht/water-warmtepomp met een warmwaterboiler en geïntegreerde WTW-unit voor ventilatie. De warmtepomp zorgt voor verwarming, koeling, ventilatie en warmwaterproductie en heeft het Green iQ-label, dat staat voor producten die voldoen aan de hoogste voorwaarden rondom duurzaamheid en intelligent beheer. De unit heeft daarnaast een stille werking waardoor de bewoners geen overlast ervaren. Vaillant denkt mee over de juiste werking van het systeem en levert de technische kennis, zodat de recoCOMPACT exclusive warmtepomp goed wordt geïnstalleerd.

Op onze nieuwsbrief abonneren