Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 58 seconden

The Green House in hartje Utrecht wordthet eerste circulaire restaurant van ons land. Het gebouw, inclusief alle installaties, is na 15 jaar uit elkaar te schroeven en mee te nemen naar een andere locatie, tot aan de fundering toe. Alle leverende partijen investeren samen in de uitrusting van het gebouw en blijven eigenaar van hun spullen.

Naast het restaurant bevindt zich de oude Knoopkazerne, herontwikkeld tot rijkskantoor De Knoop. Dit gebouw dient in veel opzichten als donor. Veel gebruikte materialen uit de kazerne hebben een tweede leven gekregen in het restaurant, zoals de glazen gevelbekleding. Ook zal De Knoop zijn overtollige warmte en koude gaan leveren aan het restaurant.

Een verticale, zwevende tuin in het gebouw zorgt deels voor luchtverversing. In de keuken zijn gas en stroomvreters, zoals diepvriezers, uit den boze. Stekkervrij is het streven, hoewel er nog steeds wel elektriciteit nodig is voor bijvoorbeeld de koeling van de voedingswaar. Maar ook die komt van eigen dak, van de 120 zonnepanelen die zijn geplaatst. Natuurlijke lichtinval en slimme-CO2 gestuurde installaties maken de inzet van licht en lucht efficiënter.

The Green House in Utrecht opent op 9 april zijn deuren.

Bron: De techniek achter Nederland