Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 233 seconden

energiebeursDe vakbeurs Energie kent een uitgebreid inhoudelijk programma op het gebied van slimme inkoop van energie, terugdringen van energiegebruik en energiebeheer in de bouw, mobiliteit en industrie. De Industrial Morning, het Wind Congres 2014, de Spirit of Innovation Award, het Groot Energiedebat, Het Nationaal Energielabel Congres, het Stoomplatform, de Warmtepompen Innovatieroute, het D-Exto Paviljoen en de Self Charging Bike zijn enkele highlights uit het aanbod voor bezoekers. Energie 2014 wordt georganiseerd door Jaarbeurs en vindt plaats van 7 tot en met 9 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Als startschot van Energie 2014 vindt een openingsdebat plaats, waarin professor Anke van Hal (Nyenrode Business Universiteit, TU Delft) en andere kopstukken uit de wereld van energie ingaan op trends en ontwikkelingen. Ook op het programma: een presentatie van Ellen van Acht en Reimar von Meding, partners binnen Reimarkt (de eerste Nederlandse on- en offline winkel voor duurzaam wonen) van een best practice over verduurzaming van woningen in Enschede. Uit politieke hoek vertelt drs. Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over ‘Groei en duurzaam bouwen’. Secretaris Ed Buddenbaum van het Top Team Energie van het ministerie van Economische Zaken geeft de stand van zaken met betrekking tot het Energieakkoord.

Gezonde competitiedrang is er tijdens Energie 2014 in de vorm van de Spirit of Innovation Award, de prijs voor het meest innovatieve energiebesparende product of concept van een exposant. Ook komen jonge talenten aan bod in de NRG Battle – Europe Edition, een jaarlijks internationaal evenement voor getalenteerde Bachelor, Master, PhD en MBA studenten uit heel Europa. De finale vindt plaats op de tweede dag (8 oktober) van vakbeurs Energie. Meer informatie is te vinden via www.nrgbattle.nl.

Dinsdag 7 oktober wordt het Wind Congres 2014 georganiseerd in samenwerking met Bosch & Van Rijn en Raedthuys. Het Nationaal Energielabel Congres vindt plaats op woensdag 8 oktober van 9.30-13.00 uur. Hier staan de veranderingen en kansen rondom het nieuwe Energielabel voor woningen centraal. En in het Energietheater organiseren TEG, VVM en FedEC opnieuw het Groot Energiedebat, dit jaar op donderdag 9 oktober van 13.00-14.00 uur. Wat zijn verantwoorde risico’s naar de toekomst? Wat is een betrouwbare langetermijninvestering? Over dat soort vragen gaan deelnemers in debat. Meer informatie hierover is te vinden op de website van FEDEC of VVM.

De uitgever van het vakblad Warmtepompen organiseert de Warmtepompen Innovatieroute tijdens Energie 2014. Langs de route worden architecten, installatie-adviseurs en andere geïnteresseerden in korte tijd geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen rond de warmtepomp. Deelnemers lopen in groepen van maximaal tien personen langs vijf experts die hen steeds in 15 minuten bijpraten over actuele ontwikkelingen rond de toepassing van warmtepompen. Beursbezoekers kunnen de Warmtepompen Innovatieroute bewandelen op woensdag 8 oktober 2014 om 14.30 en op donderdag 9 oktober om 11.00 uur. Inschrijven kan via www.vakbladwarmtepompen.nl/innovatieroute

Ook op Energie 2014 twee bijzondere eyecatchers. Een daarvan is het D-Exto Paviljoen van TU Delft, dat afgelopen zomer op tal van festivals stond. Via interactieve games en creatieve opstellingen maken Delftse wetenschappers hierin het begrip ‘duurzaamheid’ tastbaar. D-Exto staat voor Delft Experience Tomorrow en vormt de interactieve brug tussen abstracte duurzaamheid en concrete innovatie. Bekijk voor een sneak preview dit filmpje.

Op het gelijktijdige Solar Event in hal 3 presenteert Dutch Solar Cycle ‘s werelds eerste Self Charging Bike, de S-Bike. Dit is een fiets met elektrische trapondersteuning, waarvan de accu wordt opgeladen door zonnecellen in de wielen. Met deze fiets doet Dutch Solar Cycle namens Nederland mee aan The Sun Trip, een cross-continent race van 8000 km voor elektrische fietsen op zonne-energie. De route loopt van Milaan (Italië) naar Astana (Kazachstan) en wordt bereden in juni 2015. Zonder volgauto’s en volledig op zonne-energie en spierkracht.

Op het Stoomplatform staat stoomtechniek centraal. Specialisten op het gebied van onder meer stoomketels, appendages, condenspotten, brandertechniek, verhuur, waterbehandeling, onderhoud en keuringen tonen hun  laatste producten en geven persoonlijk advies.

In samenwerking met Energiemedia is een grote Energie-enquête gehouden onder ruim 700 beslissers en adviseurs op het gebied van energie (inkoop). Vragen over energieleverancier, energiekosten, gedane en toekomstige investeringen in energiebesparing en duurzame energie komen in dit onderzoek aan de orde. De uitkomsten van deze enquête zijn te vinden op http://www.energievakbeurs.nl/nl-NL/Bezoeker/Nieuws-2014/Rapport-Energie%20Enquete-2014-Energiezuinige-verlichting-populairste-besparingsmaatregel.aspx .

Gelijktijdig met Energie vinden het Solar Event en het PassiefBouwen Event plaats. Het Solar Event is hét jaarlijkse ijkpunt voor professionals in de bouw en de industrie om te ontdekken wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie zijn. Passief Bouwen zoomt met een eigen aanbod van exposanten en een inhoudelijk programma in op energieneutraal bouwen en comfortabel wonen. Energie 2014 is van dinsdag 7 oktober tot en met donderdag 9 oktober van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Voor meer informatie: www.energievakbeurs.nl.