Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 102 seconden

Toolbox Platform Duurzame HuisvestingHet verduurzamen van gebouwen is momenteel actueel. Verduurzamen blijkt echter een containerbegrip en het aanbod aan informatie en hulp is enorm. Daarvoor biedt het Platform Duurzame Huisvesting nu een hulpmiddel. Middels een toolbox kan een ondernemer, huurder, verhuurder of andere geïnteresseerde zijn of haar wensen met betrekking tot het verduurzamen van gebouwen aangeven, waarna alleen relevante informatie wordt getoond. De toolbox is voor iedereen beschikbaar via www.platformduurzamehuisvesting.nl. “Het is als het zoeken naar een vakantiebestemming”.
Het Platform Duurzame Huisvesting is een samenwerkingsverband tussen branche-, koepel- en kennisorganisaties die een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van bestaande bedrijfshuisvesting. Organisaties zijn betrokken bij het onderhoud en beheer van gebouwen, het investeren en beleggen in gebouwen en het managen van gebouwgebonden faciliteiten. Hierdoor is een groot deel van de partijen die zich richten op gebouwen vertegenwoordigd in het platform. Deze samenwerking zorgt ervoor dat kansen en knelpunten snel worden gezien en worden opgelost, aldus het platform. Dit doet het door het ontwikkelen van duurzaamheidstools die helpen bij het verduurzamen van een gebouw.
Gebruikers kunnen in de toolbox aangeven wie zij zijn (eigenaar, (ver)huurder, adviseur, onderhoud- en installatieadviseur, bevoegd gezag), waar zij naar op zoek zijn (informatie over energiewetgeving, energiebesparing, beheer & onderhoud, certificering, financiering, algemene kennis) en in welke vorm zij die informatie willen zien (infographic of factsheets, voorbeelden, duurzaamheidstools, wet- en regelgeving, artikelen en blogs, onderzoeken). Hiermee biedt de toolbox een uitkomst voor de gebruiker die zijn of haar pand wil verduurzamen.
Een aantal tools richt zich bijvoorbeeld op het oplossen van de split incentive. De split incentive is het belangenconflict tussen huurder en verhuurder/eigenaar bij de verduurzaming van bestaand vastgoed: de huurder krijgt de lusten van verduurzaming maar de verhuurder/eigenaar moet de investeringen doen. Voor deze en andere knelpunten bij het verduurzamen van vastgoed heeft het PDH duurzaamheidstools ontwikkeld zoals een green lease en energieprestatiecontract. Daarnaast vertaalt het Platform Duurzame Huisvesting complexe informatie over het duurzaamheidsvraagstuk naar overzichtelijke infographics en zijn zij actief betrokken bij de uitvoering van het Energieakkoord.

[related_post themes=”text”]