Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 101 seconden

EE_HRV01Europese architecten verwachten dat recent ontwikkelde maar nog enigszins impopulaire technologieën vaker gebruikt gaan worden in de komende jaren. Het gebruik van LED-verlichting en zonnepanelen zal daarnaast nog meer toenemen. Dit is één van de bevindingen van de European Architectural Barometer kwartaal twee, die zich richt op ‘Architectural Design & Technology Trends’.

De vereisten voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energie waren en zijn nog steeds de drijvende kracht achter de innovaties en productontwikkeling in de installatiesector. Sommige van deze oplossingen kennen een snelle doorgang in de markt, terwijl andere nog bezig zijn met het overtuigen van voorschrijvers, installateurs en consumenten om zo marktaandeel te winnen van traditionele oplossingen.

Gevraagd naar hun visie over het gebruik van installatieoplossingen in de komende jaar, verwachten Europese architecten dat nieuwe verwarmingstechnologieën binnen 5 jaar terrein zullen winnen van de conventionele verwarmingsmethodes. In alle landen verwacht merendeel van de architecten dat het gebruik van warmtepompen en warmteterugwinning systemen zal toenemen. In de UK, Duitsland, Italië, België en Polen zal het gebruik van vloerverwarming ook stijgen.

In Nederland, waar vloerverwarming al redelijk populair is, is een andere trend zichtbaar: architecten hier verwachten een groter gebruik van vloerkoeling. Deze trend is in de andere landen niet als zodanig aanwezig. LED-verlichting en zonnepanelen die elektriciteit opwekken (PV’s) zullen daarnaast volledig onderdeel van ons leven worden.

Deze en vele andere resultaten en trends van de Europese bouwsector zijn terug te vinden in European Architectural Barometer, een international onderzoek uitgevoerd onder 1.600 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Polen. Naast indicatoren om de Europese bouwvolumes te voorspellen wordt er elk kwartaal een thema uitgelicht. Het thema van Q2 2014 was ‘Architectural design & Technology trends’. Architecten dienen niet alleen als betrouwbare bron van informatie voor toekomstige bouwvolumes, maar hun rol is ook erg belangrijk aangezien zij veel invloed hebben op hoe projecten gebouwd gaan worden en welke materialen worden gebruikt.

Voor meer informatie www.arch-vision.eu