Supermarktketen Lidl opent begin september de eerste energie circulaire supermarkt van Nederland: Lidl Zero. Door klimaattechniek, productkoeling, energieopslag en zonnepanelen te koppelen, blijft de energierekening op 0. Het filiaal in Woerden krijgt 1766 zonnepanelen die worden verdeeld op het dak en de carports op het parkeerterrein. De heipalen dienen als warmte/koudeopslag en de restwarmte van de koelingen zorgt voor het gewenste klimaat in de winkel.

“We hebben de ambitie uitgesproken om in 2022 volledig CO2-neutraal te bouwen”, vertelt Marcel Ganzeboom sr. Manager Bouw van Lidl Nederland. Dit filiaal is voor ons een logische, leerzame maar ook spectaculaire stap.” Andy van den Dobbelsteen van TU Delft is nauw betrokken bij Lidl Zero: “In deze supermarkt zijn maatregelen getroffen die het gebouw toekomstbestendig maken met betrekking tot circulariteit. Lidl loopt hierin voorop.”

Eerder al liet de supermarktketen distributiecentra bouwen die tot de duurzaamste van Europa behoren en zijn gecertificeerd met BREAAM Outstanding en Excellent. Deze distributiecentra zijn voorzien van een warmte/koudeopslag, uitsluitend LED en duizenden zonnepanelen. Lidl heeft in totaal inmiddels ruim 72.000 m2 zonnepanelen op haar gebouwen geplaatst. Verder zijn sinds december 2018 alle winkels aardgasvrij en worden nieuwe filialen standaard met energielabel A++++ opgeleverd.