Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

ABB introduceert een hoog-voltage batterij voor het opslaan van zonne-energie. Hiermee kunnen volgens de producent woningen in toenemende mate zelfvoorzienend worden. Zonne-energie die overdag wordt opgewekt en niet meteen benut, wordt opgeslagen in deze batterij voor gebruik op een later tijdstip. De modulaire oplossing kan meegroeien met de behoeften van een huishouden van 4 kWh tot aan 12 kWh.

Tarak Metha, President, Electrification Products divisie van ABB: “We weten dat de prosumers (die dus consumeren maar ook zelf produceren) de energie willen vasthouden en opslaan tot deze nodig is. De groei in zelf-consumptie is een van de meest opwindende trends in hernieuwbare energiebronnen, waarmee een steeds grotere vraag naar geïntegreerde en efficiënte batterijopslag wordt gecreëerd. Ons antwoord hierop is onze nieuwe high-voltage oplossing, die niet alleen energiebesparingen oplevert tot 90%, maar ook flexibel meegroeit als de consument andere behoeften krijgt.”

Het modulaire ontwerp maakt dit mogelijk. Het systeem kan eenvoudig van 4 naar 8 of 12 kWh opslagcapaciteit worden uitgebreid. Zo kunnen de telkens veranderende behoeften van elk huishouden, bijvoorbeeld als dit groeit, worden opgevangen. De REACT 2 heeft een dubbele maximale opslagcapaciteit in vergelijking met het eerste REACT model. De batterij werkt met ABB’s cloud oplossing, ABB ‘Ability’, een portfolio van digitale oplossingen, waarmee huiseigenaren volledige controle over hun zonne-energiegebruik krijgen.

Verbruikspieken vermijden
Bij gebruik van de REACT 2 in combinatie met ABB’s huisautomatiseringssysteem, Busch-free@ home®, kunnen huiseigenaren optimaal gebruik maken van hun zonne-energiesysteem en hun elektriciteitsverbruik nauwkeurig controleren. Door het spreiden van de belasting blijven ze binnen hun productiecapaciteit en worden verbruikspieken vermeden. Met Busch-free@home worden verlichting, zonwering, gordijnen, muziek, verwarming en dergelijke aangestuurd. Het kan ook ingezet worden om de elektrische auto op te laden, in combinatie met de nieuwe ABB AC wandoplader.

Smart Energy Management-module
Het energie-efficiency systeem SEM (Smart Energy Management-module) voor NOM-woningen monitort energiestromen en optimaliseert ze waar mogelijk. Bewoners krijgen hiermee inzicht in hun energiegebruik en kunnen zo energie besparen.