Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

VVV-bonnen afboeken onder ‘Luchtzijdig inregelen’, een technisch beheerder die een thermostaat en airco voor thuis regelt op kosten van de luchthaven, een nieuwe vloerverwarming wegschrijven onder een ander kopje.  Volgens de NRC heeft het de afgelopen jaren flink gerommeld op de vastgoedafdeling van Schiphol.  Uit onderzoek van het landelijk dagblad  komt een beeld naar voren dat  er op grote schaal bonnen en declaraties zijn vervalst. Het zou gaan om miljoenen euro’s. Er was ook een installatiebedrijf bij betrokken.

De ‘Bonnenbaas’
De misstanden kwamen vorige jaar aan het licht toen een Engie-medewerker aan de bel trok bij zijn werkgever. Volgens de betrokkene maakt een collega van hem zich schuldig aan fraude. De ‘bonnenbaas’, zoals zijn bijnaam luidde hield er innige banden op na met een medewerker van Schiphol en een onderaannemer die een installatiebedrijfje heeft.

Hard ingrijpen
De luchthaven heeft hard ingegrepen. De driehoek is verwijderd, de betrokken werknemers van Schiphol en Engie zijn ontslagen, de onderaannemer is weggestuurd en mag niet meer op Schiphol werken.

Chronische misstanden
Volgens het NRC is de fraudezaak geen incident, maar het gevolg van een informele bedrijfscultuur  met een ‘voor-wat-hoort-wat’ mentaliteit,  een ondoorzichtige administratie en tal van bouw- en onderhoudsproblemen die veelal hun oorsprong vinden bij de afdeling Schiphol Real Estate.

Reacties Schiphol en Engie
De luchthaven zelf ontkent overigens dat er veelvuldig en stelselmatig sprake zou zijn van fraude en integriteitsschendingen. Engie geeft in haar officiele reactie aan het NRC aan dat er in dit geval één medewerker van Engie betrokken was. Die is ontslagen. Zijn manager, die niet betrokken was, maar beter had moeten controleren, is inmiddels weg.