Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 95 seconden

Met ongekende snelheid volgen de technologische ontwikkelingen elkaar op. Volgens deskundigen bevinden wij ons in het tijdperk van de digitale revolutie. Een tijdperk dat zich naar mijn visie kenmerkt in vier grote technologische stromingen. Ik noem ze ‘The big four’.

Bio technologie Energie uit radiogolven of waterplantjes, maar ook glucose-meting via een ooglens. Wie had aan deze mogelijkheden 10 jaar geleden gedacht? De ontwikkeling staat niet stil. Batterijproblematiek in kleine elektronica als bijvoorbeeld gehoorapparaten zijn binnenkort verleden tijd. Maar ook op de grote energievraagstukken gaat deze ontwikkeling een antwoord zijn.

Nano technologie Wanneer energiebronnen anders en minuscuul klein worden, heeft het direct raakvlak met deze tweede ontwikkeling. Elektronica in nanometers, toegepast in de medische wereld om bijvoorbeeld een oplossing te vinden in de ziekte Parkinson. Maar ook in ons alledaagse wonen, werken, recreëren en zorgen.

Data technologie Technologie wordt kleiner en daarmee de toepassingen steeds talrijker. Technologie gaat zo steeds meer invloed hebben op en in ons leven. In gelijke tred verzamelt deze generatie technologie doorlopend informatie. Informatie die met de juiste profiling en datamining steeds meer kan zeggen over u en mij. Soms méér dan dat wij zelf weten.

Cognitieve technologie Wordt de invloed van technologie zo groot dat wij ons gedrag veranderen? “Niet de sterkste, maar diegene die zich het best weet aan te passen, overleeft”, heeft een wetenschapper uit vroegere tijden ooit gezegd. Onder deze vierde ontwikkeling schaar ik ook de opmars van robots. Bijzonder hoe bijvoorbeeld een aandoenlijk ogend en pluizig robotzeehondje een zeer demente dame weer in een vorm van contact kan krijgen.

Deze ‘big four’ hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn met elkaar ‘connected’. Er ontstaat een 1+1+1+1=5 synergie-effect. De wet van Moore optima forma? Afzonderlijk en in combinatie gaan deze ‘big four’ ons onvoorstelbare (nieuwe) mogelijkheden geven. Met prikkelende belangstelling en een hele grote dosis nieuwsgierigheid kijk ik ernaar uit. U ook?

Contact? www.leertouwer.nl/maartenvanderboon
@maartenvdboon