Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 103 seconden

Het beursgenoteerde VolkerWessels gaat een samenwerking aan met het Belgische techbedrijf ONE Smart Control voor het leveren van het technische brein van in eerste instantie 800 nieuw te bouwen woningen. Aan de energiekern, die technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp herbergen, wordt het monitoringssysteem van dit bedrijf toegevoegd. De modules die gekoppeld worden aan apparaten in de woning vormen het digitale brein van de technische installatie en kunnen naast de energievoorziening ook zaken als verlichting, zonwering en beveiliging centraal aansturen.

Via een dashboard geeft de energiemonitoring met ONE Smart Control inzicht in de opbrengst van zonnepanelen, maar ook in het elektriciteitsverbruik per apparaat. De gegevens van de metingen kunnen gebruikt worden om toestellen en technieken aan te sturen. Is er veel zonne-energie? Dan kan de wasmachine volop draaien of de diepvries alvast wat harder koelen. Omgekeerd voorkomt de installatie ook dat er op het verkeerde moment (te) veel energie wordt gebruikt. Daarnaast is een overzicht beschikbaar van de status van de technische installatie van de woning. Zo kan onderhoud op lange termijn efficiënt georganiseerd worden.

Strategische keuze
Hans Fabri, directeur van Homij, het installatiebedrijf van VolkerWessels: “Het is een strategische keuze om op een duurzame manier woningen te bouwen. ONE Smart Control doet meer dan enkel inzicht geven in het energiegebruik. Met het systeem worden de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd. Het platform sluit eenvoudig aan op de klassieke elektrische installatie, zo blijven de investeringskosten beperkt. En wat meer is, de bewoners kiezen zelf welke toepassingen voor huisautomatisering ze activeren.”

Pionier in domotica
ONE Smart Control is in 2013 in het Belgische Boechout opgericht door Bert De Haes. De pionier in domotica vond dat huisautomatisering eenvoudiger en toegankelijker moest worden om succesvol te zijn en startte vanuit die noodzaak ONE Smart Control. Het bedrijf ontwikkelt zijn eigen hard- en software. Het brein van de installatie is Belgisch.

Het bedrijf wordt financieel gesteund door de Vlaamse investeringsmaatschappij Palmyra Brands. Daarnaast investeert het Eindhovense ICT-bedrijf Copaco actief mee in de lancering van slimme woningen in de Nederlandse markt. Copaco kiest daarbij 100 procent voor ONE Smart Control.