Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

levensloopWelke doordachte keuzes zijn nodig bij nieuwbouw en renovatie van levensloopgeschikte woningen? De ISSO-publicatie 77 ‘Levensloopgeschikt wonen’ reikt hiervoor installatietechnieken en bouwkundige oplossingen aan. De publicatie is een praktische aanvulling op het Programma van Eisen voor de professionele markt. Bovendien slaat de uitgave een brug tussen techneuten, bewoners en zorgprofessionals. De technische en bouwkundige adviezen en maatregelen in het boek worden gegeven aan de hand van zes fictieve personages. Zo zit de heer Jansen in een rolstoel, is de heer Timmerhuis vergeetachtig, heeft Emma een licht verstandelijke beperking en wil het echtpaar Öztürk het huis renoveren en alvast geschikt maken voor de oude dag. Bij ieder type bewoner wordt een overzicht gegeven van toepassingen die mogelijk zijn, onder meer met een checklist en foto’s. Het boek beoogt zo de juiste technische en bouwkundige maatregelen boven tafel te krijgen. Centraal staan de wensen en mogelijkheden van de bewoner. De focus ligt op de maakbaarheid binnen het budget en de gestelde tijd.

De basis van ISSO-publicatie 77 vormt de kennis uit eerdere projecten, zoals Radar 2020, Wel Thuis en Technologie Thuis nu! Ook is kwalitatief onderzoek gedaan onder 250 gepensioneerden. Samengewerkt is met deskundigen werkzaam bij zorginstellingen en -zorgverzekeraars, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten, HBO-verpleegkunde en de bouw- en installatietechniek. Het gaat om professionals die nauw betrokken zijn bij het onderwerp levensloopgericht wonen. Margriet Pol van Ergotherapievereniging Nederland: “Technici en ergotherapeuten kunnen gebruikmaken van elkaars expertise en elkaar aanvullen. Wellicht verlaagt dit naslagwerk de drempel om samen op te trekken met opdrachtnemers, zorgprofessionals en bewoners.”

Het boek is te bekijken en voor €80,- (excl. btw en verzendkosten) verkrijgbaar via de winkel op isso.nl. De publicatie is met een abonnement digitaal te raadplegen via isso-digitaal.nl. Publicatie 77 ‘Levensloopgeschikt wonen’ is gemaakt door ISSO in opdracht van Technisch Installatiebedrijf (OTIB), Uneto-VNI en Stichting Kien.