Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 127 seconden

TNO_ifl_zwartMakita voegt honderden TNO-oplossingen voor houtstofvrij werken toe aan de reeds bestaande TNO-oplossingen voor kwartsstofvrij werken. Daarnaast introduceert Makita ook een online module stofvrij werken, waarmee eindgebruikers eenvoudig per machine kunnen zien of er stofvrije oplossingen beschikbaar zijn. Met beide introducties speelt Makita tevens in op de aangekondigde controles van Inspectie SZW, die dit najaar wederom gaat controleren op kwartsstof en houtstof in de bouw. Met in totaal honderden gecertificeerde en door de Inspectie SZW geaccepteerde oplossingen blijft Makita eindgebruikers helpen om verantwoord stofvrij te werken.

TNO heeft onlangs diverse Makita machines voor houtbewerking voorzien van een groen logo met ‘8 uur’. Dit betekent dat gebruikers op één werkdag gedurende 8 uur lang onafgebroken verantwoord met deze machines hout mogen bewerken. Het betreft cirkelzaagmachines, decoupeerzagen, band-, vlak- en excenter schuurmachines,  schaafmachines, bovenfreesmachines en lamellenfreesmachines. Ook alle (radiaal) afkortzagen beschikken over een TNO-certificaat. In combinatie met vrijwel alle Makita stofzuigers mogen gebruikers op een werkdag 3 uur onafgebroken werken met deze afkortzagen.

Op www.makita.nl/stofoplossing is eenvoudig per machine af te lezen of er een stofvrije oplossing beschikbaar is en wat daar precies voor nodig is. Gebruikers kunnen zelf zien welke accessoires met bijbehorende adapters van toepassing zijn op hun machines en welke stofzuiger daar het beste bij past. Een pdf-icoon geeft aan welke oplossingen TNO-gecertificeerd zijn. Deze oplossingen gelden zowel voor de huidige als voor de oudere modellen. Gebruikers kunnen de pdf downloaden en overhandigen als de Inspectie SZW controles op de bouwplaats uitvoert.

Om het belang van stofvrij werken te onderstrepen en in het kader van het 40 jarig bestaan, trakteert Makita komende tijd op gratis stofafzuigbooradapters ter waarde van € 17,-. Dit slimme en door TNO-gecertificeerde accessoire is geschikt voor het boren van gaten tot een diameter van 24 mm. Het wordt gekoppeld aan de stofzuiger en werkt merkonafhankelijk. Door de zuigkracht van de stofzuiger zuigt deze adapter zichzelf vast aan de ondergrond, muur of plafond. De gratis adapter is aan te vragen via www.makita.nl/stofafzuigbooradapter.

Evenals vorig jaar start de Inspectie SZW dit najaar een actie gericht op kwartsstof en houtstof in de bouw. Inspecteurs bezoeken door heel Nederland willekeurige bouwplaatsen en controleren op stofvrij werken. Wanneer er een stofwolk in de ademzone zichtbaar is, wordt de grenswaarde zonder meer overschreden. Er volgt een boete, maar het werk kan ook worden stilgelegd. Indien er wel maatregelen zijn getroffen maar niet afdoende, volgt een boete of waarschuwing. De regels gelden niet alleen voor bouwbedrijven, maar ook voor zzp’ers en onderaannemers. Makita heeft alle informatie over stofvrijwerken gebundeld op www.makita.nl/stofvrijwerken.