Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 89 seconden

Deze maand strijden mbo- en vmbo-leerlingen op het NK vakwedstrijden voor de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’. De deelnemers maken kans op uitzending naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. Ook vanuit de installatiebranche zal worden deelgenomen. Vorig jaar keerde Julian van Lohuizen, installateur bij Elders Totaalinstallateur uit Raalte, met een verdienstelijke elfde plek terug van WorldSkills 2017. Met een score van 703 punten was hij daar een van de best presterende Nederlanders.

Van 15 tot en met 17 maart wordt het grootste beroepen-event van Nederland gehouden in Overijssel. In 10 vmbo- en 59 mbo-finales strijden 650 talentvolle mbo-studenten en 350 vmbo-leerlingen voor de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’. Daarmee is Skills The Finals belangrijk als talenten kweekvijver voor de arbeidsmarkt. Vooral in die sectoren waar veel tekorten zijn.

De 350 vmbo’ers hebben op 15 maart hun finales. De mbo’ers zijn drie dagen in competitie. Voor bezoekers is er een loopbaanoriëntatie-programma met studie- en arbeidsmarktinformatie, workshops en ruim 30 doe-activiteiten. Skills The Finals vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel. De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands.

De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo’ers bij Skills Heroes en bijna 10.000 vmbo’ers bij Skills Talents mee aan vakwedstrijden in verschillende richtingen. Uiteindelijk kwalificeerden zo’n 350 vmbo-talenten en ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. De finales in Overijssel zijn voor vmbo-talenten een dag en voor mbo-talenten drie dagen. Ze voeren opdrachten uit in hun vakgebied die worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. Daarmee laten ze zien dat ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK wordt eind september in Budapest gehouden.