Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 117 seconden

BOA-Control IMS DN 100 mit Messcomputer BOATRONIC MS-420

BOA-Control IMS DN 100 mit Messcomputer BOATRONIC MS-420

De nieuwe afsluiterseries BOA-Control en BOA-Control IMS van KSB combineren drie functies in één: afsluiten, regelen en meten. Belangrijkste toepassingsgebieden van de nieuwe KSB- producten zijn het hydraulisch inregelen van warmwater-verwarmingsinstallaties,  klimaatinstallaties, koelcircuits alsmede overige toepassingen voor doorstromings- en temperatuurmeting. Dankzij de uitvoering van de afsluiters worden besparingen bereikt door het wegvallen van extra afsluiters en de inbouwkosten ervan. Bovendien is er minder inbouwruimte nodig.

De meting wordt gerealiseerd door ultrasone golven, die aan de hand van verschil in reactietijd de doorstroomhoeveelheid registreren. De juiste mediumtemperatuur wordt door een extra geïntegreerde temperatuursensor bepaald. De gemeten waarden kunnen met de bijbehorende meetcomputers niet alleen mobiel opgeslagen, maar ook permanent worden doorgestuurd.

Om de ultrasone meting mogelijk te maken zijn twee sensoren aan de BOA-afsluiter nodig. In tegenstelling tot de gebruikelijke drukverschilmeting voor hydraulische inregeling wordt hier de verbinding tussen afsluiter en meetcomputer niet via twee drukvoerende slangen, maar via elektrische leidingen gerealiseerd. Dat voorkomt lekkages en vermindert het risico van verwonding van het bedienend personeel bij het werken met heet water. Bovendien is het mogelijk de doorstroomhoeveelheid ook bij het bedienen van het handwiel vast te stellen, onafhankelijk van de doorlaatopening van de afsluiter en minimum drukverschillen.

Afhankelijk van de toepassingsgebieden zijn er twee verschillende mogelijkheden om de sensoren te koppelen.

Bij BOA-Control gaat het om een strangregelafsluiter, die voor ultrasone meting is voorbereid. Daarbij zijn de sensoren niet vast op de afsluiter aangebracht, maar worden deze met een magneetkoppeling met het huis gekoppeld. Met de mobiele Boatronic-MS-computer is het zo mogelijk de doorstroomhoeveelheid van een willekeurig aantal afsluiters van deze uitvoering te meten.

Als alternatief is er de serie BOA-Control IMS. Hierbij zijn de sensoren vast met de BOA-afsluiter verbonden. Met de meetcomputer Boatronic MS-420 worden de waarden voor volumestroom en temperatuur continu per 4-20 mA signaal verzonden naar het gebouwbeheersysteem. In deze uitvoering heeft iedere afsluiter een eigen computer, die aan de afsluiter zit. In combinatie met een intelligente elektrische aandrijving kan de afsluiter ook als volautomatische regel- en meetafsluiter worden toegepast.

In vergelijking met voorgaande generaties wisten de KSB-ontwikkelaars de nauwkeurigheid van de meting  te vergroten en het toelaatbare meettraject aanzienlijk uit te breiden. Andere extra functies zoals foutmeldingen, meetgegevensprotocollen en stromingsrichtingindicaties verhogen de betrouwbaarheid van de installatie.

Voor meer informatie: www.ksb.nl