Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 71 seconden

Als een stookolieketel aan vervanging toe is, zijn er verschillende mogelijkheden. Men kan opnieuw kiezen voor stookolie, maar ook voor aardgas, elektriciteit of een combinatie van stookolie met een hernieuwbare energiebron, zoals zonne-energie. Gezien de vele variabelen die meespelen, is deze keuze niet altijd gemakkelijk te maken. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés onderzocht de verschillende opties. Eén opvallende conclusie is dat een hoog rendement condensatieketel met zonneboiler een heel duurzame combinatie blijkt.

Om de verschillende scenario’s zo objectief mogelijk te vergelijken, ging Ph. Deplasse & Associés op zoek naar een zo realistisch mogelijke methodologie. Als uitgangspunt namen ze een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh/jaar. Het onderzoek bekeek de totale kosten over een periode van 15 jaar: de aankoop- en onderhoudskost van de installatie, de brandstofkost en de financieringskosten.

Rekening houdend met deze factoren is bij vervanging de combinatie van een stookolie condensatieketel met een zonneboiler een heel duurzame keuze. Dit is vooral te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskosten. Voor zo’n duurzame installatie bedraagt de jaarlijkse verbruiks- en onderhoudskosten €2.444 en bespaar je zo al gauw 29% in vergelijking met een oude stookolie installatie. De investeringskosten liggen uiteraard iets hoger, maar dit kan door premies voor een groot deel worden gecompenseerd. Gerekend over 15 jaar bedragen de jaarlijkse globale kosten €3.212.

Lees hier het hele artikel