Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 94 seconden

De warmtepomp is in een sneltreinvaart Nederland aan het veroveren. Al eerder berichtten wij dat het volle bak was bij de kennissessies van de Technische Unie, ook importeur Green Sources Nederland signaleert een rap toenemende belangstelling voor warmtepompen. Het bedrijf is de enige officiële importeur van iDM warmtepompen uit Oostenrijk. “Sinds het bekend is geworden dat de gaskraan dicht gaat, loopt het storm bij ons. Per week krijgen we gemiddeld 30 nieuwe aanvragen binnen, waarvan ongeveer 30% uit de utiliteit en 70% uit de particuliere woningbouwmarkt afkomstig is”, vertelt directeur Jacques Knijnenburg.

Zo’n 70% van zijn cliënten wil een luchtgebonden systeem, met name in de particuliere markt. Knijnenburg weet wel waarom. “De grondgebonden systemen zijn duurder, denk alleen al aan alle kosten die komen kijken bij een boring. Bovendien brengt zo’n traject veel meer administratieve rompslomp met zich mee. Vergunningen, rapportages en ga zo maar door.” Green Sources Nederland levert zowel grond- als luchtgebonden systemen in een range van 3 tot 700 kW en kijkt dus met volle tevredenheid naar de marktontwikkelingen.

Een aantal jaar geleden was dat wel anders. “Vlak voor de crisis hadden we opdrachten in binnen- en buitenland. Toen het economisch tij keerde, zakte de markt in elkaar. We kregen harde klappen. Gelukkig draait de markt nu weer op volle toeren. We merken het niet alleen aan een stijgend aantal aanvragen, maar ook aan de opkomst bij onze kennissessies. Toen warmtepompen net op de Nederlandse markt kwamen, kon ik met moeite een installateur bewegen om bij ons een training te volgen. Ze zagen er geen brood in en beperkte zich grotendeels tot het installeren van cv-ketels. Nu komen er niet alleen installateurs langs, maar ook adviseurs en architecten. Bovendien gaan we regelmatig met groepen monteurs/installateurs naar de fabriek in Oostenrijk om ze speciale trainingen te laten volgen. Onze marktvooruitzichten zijn dus buitengewoon gunstig. Ik denk er zelfs over om te gaan uitbreiden.”