Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 155 seconden

Op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam is vandaag, woensdag 28 mei 2014, officieel de bouw gestart van een multifunctioneel onderwijsgebouw. Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols sloeg samen met wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs) de symbolische eerste paal van het gebouw, dat plek gaat bieden aan moderne onderwijsruimten, studieplekken en winkels. De nieuwbouw past in de onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit, gericht op activerend, kleinschaliger onderwijs.

Het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van Woudestein tot een levendige en aantrekkelijke campus met internationale uitstraling.

 

Het multifunctioneel onderwijsgebouw aan de Erasmus Plaza is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter. Het gebouw heeft een flexibele structuur, waar plaats is voor ‘wisselprogramma’s’. De eerste jaren komen er moderne onderwijsruimtes, veel studieplekken en dienstverlening van de Universiteitsbibliotheek. In de plint van het gebouw komen winkels. Leidraad bij het selecteren van retailondernemers is de vraag van EUR-studenten en medewerkers. Na verloop van tijd gaat het gebouw ook onderdak bieden aan wetenschappers, zo is de planning.

 

Toegankelijkheid, duurzaamheid, transparantie, overzicht, daglicht en zichtbaarheid vormen de sleutelbegrippen van het nieuwe gebouw. Binnen en buiten lopen zoveel mogelijk in elkaar over. Door de toepassing van veel glas wordt het open karakter van het gebouw benadrukt. Studenten en bezoekers kunnen vanaf de Erasmus Plaza het bijzondere gebouw vrij inlopen en komen zo direct uit in het atrium, waar alle (verspringende) verdiepingen op uitkomen.

 

Het pand is zeer energiezuinig door onder meer een duurzame klimaatinstallatie met warmte- koudeopslag, zonnecellen op het dak, driedubbel isolatieglas en optimale daglichttoetreding door een intelligent dak en gevels. De Erasmus Universiteit heeft de ambitie om een van de groenste universiteiten in Nederland te worden. Alle verbouwingen, restauraties en nieuwbouwprojecten op de campus dragen daarom bij aan een duurzame en groene campus.

 

Met zijn kleine collegezalen en studieplekken speelt het multifunctioneel onderwijsgebouw in op de onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit. Al langere tijd wordt de nadruk gelegd op activerend, kleinschaliger onderwijs, onder andere met ‘Nominaal is normaal’. Daardoor neemt de vraag naar onderwijsruimten met meer interactiemogelijkheden toe.

Het realiseren van goede, moderne en toekomstbestendige studie- en werkplekken staat centraal in de verdere ontwikkeling van campus Woudestein tot een internationale en stimulerende omgeving, waar het aangenaam studeren, werken en wonen is. Om aan de groeiende behoefte aan meer én meer soorten studieplekken te voldoen, wordt het totaal aantal studieplekken in de periode tot 2017 fors uitgebreid, van 1200 naar ongeveer 1900.

 

Met de opening van het nieuwe campushart werd vorig jaar september het eerste deel van ‘Campus in Ontwikkeling’ afgesloten. De tweede fase, die loopt tot en met 2016, omvat naast het multifunctionele onderwijsgebouw ook de renovatie van de Universiteitsbibliotheek, het doortrekken van Erasmus Plaza, de herinrichting van bestaande gebouwen en de realisatie van een nieuw park aan de noordkant van de campus. Begin dit jaar werd al de Erasmus Food Plaza geopend.

 

Medio 2015 moet het multifunctioneel onderwijsgebouw van circa 8.800 vierkante meter klaar zijn. SMT Bouw & Vastgoed, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros realiseren de nieuwbouw.

Voor meer informatie: http://www.eur.nl/efb/info_efb/ontwikkeling_campus/achtergrond/campusinontwikkelingii/