Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 65 seconden

VLA Luchttechnische apparaten standaardbestekOp basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) is er een standaard bestektekst ontwikkeld voor luchttechnische apparaten. DWA heeft vanuit de rol als rapporteur – in overleg met de verschillende stakeholders – een standaard contractstuk tot stand gebracht. Het bestekdocument, gericht op nieuwbouw en renovatie van kantoorgebouwen, is beschikbaar voor iedereen die betrokken is bij de realisatie van een goed binnenklimaat van gebouwen. De RVB zal als eerste in Nederland het bestekdocument gaan gebruiken om het prestatieniveau van klimaatinstallaties in bestaande en nieuwe kantoorgebouwen vast te leggen.

Het bestek is een praktisch document met checklist, waarbij de basiskwaliteit met concrete maatregelen is vastgelegd tussen aannemer en opdrachtgever. Het kwaliteitsniveau wordt aangevuld met energiebesparing en duurzaamheid, waarbij de lat hoger wordt gelegd dan wettelijk vereist is. Deze standaard bestektekst heeft tot doel om een gezond binnenklimaat te creëren (gezondheid), te zorgen voor een optimaal binnenklimaat (comfort), te voldoen aan de meest energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie (energiebesparing) en de levenscyclus van de luchtbehandelingsinstallatie te verlengen (duurzaamheid).

De bestekteksten zijn te downloaden via: http://www.vla.nu/bestekdocumenten/#tab-id-1 . Opvallend is dat het bestek eenvoudig aanpasbaar gemaakt wordt voor andere branches. Het bestek is zo ontwikkeld dat ontwerpers van gebouwen met een onderwijsfunctie ook gebruik kunnen maken van dit document.

[related_post themes=”text”]