Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 115 seconden

Met het Megapress buisleidingsysteem maakt Viega het persen van dikwandig stalen buizen in de afmetingen ⅜ t/m 2 inch mogelijk. Dankzij de nieuwe XL-fittingen kan Megapress nu ook in grote installaties worden ingezet. Hiertoe ontwikkelde Viega de Pressgun-Press Booster. De afmetingen 2½, 3 en 4 inch zijn hiermee snel te persen.

Installaties met dikwandig stalen buizen conform EN 10255, EN 10220/10216-1 en EN 10220/10217-1 worden regelmatig nog gelast terwijl in enkele gevallen ook gebruik wordt gemaakt van groefkoppelingen. Viega biedt hiervoor de koude persverbindingstechniek. Met het Megapress-buisleidingsysteem kunnen dikwandig stalen buizen met ruwe oppervlakken tot en met 2 inch eenvoudig worden geperst. In enkele seconden en zonder vlam- en brandrisico, is een veilige en betrouwbaar dichte buisverbinding gegarandeerd die direct na het persen al volledig kan worden belast. Met de systeemuitbreiding Megapress S XL gelden deze verwerkingsvoordelen nu ook voor dikwandig stalen buizen in de afmetingen 2½, 3 en 4 inch.

Persen 80 procent sneller dan lassen
Voor het persen van de Megapress S XL-fittingen wordt gebruik gemaakt van een op het systeem afgestemde Press Booster. Deze kan op alle Viega persmachines vanaf Type 2 tot en met Pressgun 5 worden gebruikt. Met deze speciaal ontwikkelde perskracht-versterker zijn de XL-verbindingen in enkele seconden een feit. Afhankelijk van de afmeting bedraagt de tijdbesparing die zo wordt bereikt ten opzichte van lassen maximaal 80 procent.

Het geringe gewicht, een schouderband en een ergonomisch gevormde handgreep maken het werken met de Pressgun-Press Booster net zo veilig als eenvoudig. Zo wordt ook op grotere werkhoogten of in kleine ruimten het installeren van de buisinstallatie tot en met 4 inch eenvoudiger en lichter.

Tot bedrijfstemperaturen van 140 °C
Megapress S XL-fittingen zijn vervaardigd uit staal en voorzien van een zinknikkel coating. Het dichtelement van FKM kan tot bedrijfstemperaturen van 140 °C worden toegepast. Een omvangrijk assortiment van sokken, bochten, overgang-, verloop- en T-stukken alsook flensen biedt voor nagenoeg iedere installatie een oplossing.

De nieuwe Megapress S XL-verbindingsstukken zijn net als andere Viega fittingen voorzien van het SC-Contur. Deze constructieve veiligheidsvoorziening zorgt ervoor dat de fitting in niet geperste toestand niet-dicht is. Niet-geperste fittingen vallen dan ook bij een dichtheidsproef direct op. Pas na het persen is de fitting duurzaam dicht.

Al voor de marktintroductie beschikt het Megapress S XL-programma over alle belangrijke toelatingen: VdS-toelating voor sprinklerinstallaties, TÜV-toelating voor perslucht- en verwarmingsinstallaties en toelatingen van DNV GL, LR en RINA voor de scheepsbouw.