Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 105 seconden

Op alle acht vestigingen van Engie Services Noord (voorheen Cofely) wordt donderdag 26 mei gestaakt. Daarnaast gaat een kleine delegatie naar Parijs, naar mevrouw Kocher, CEO Engie Groep. Het doel is een goed sociaal plan voor de werknemers bij Engie Services Noord. FNV-bestuurder Marijke Eggengoor: “Engie Services wil na maanden van actie nog steeds geen oplossing bieden voor 65 ontslagen loyale medewerkers. Hier is sprake van goedkope sociale dumping van ouderen. Waarbij Engie niet schroomt om binnen het sociaal plan te discrimineren tussen groepen werknemers op basis van hun leeftijd.  Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een 59-jarige werknemer is nu beter af dan een 63-jarige, dat is onacceptabel. Engie Services moet de werknemers, die zijn aangezegd, gelijk behandelen. Dat is het principe van een sociaal plan: gelijke rechten voor iedereen. We gaan de mooie toezeggingen vanuit Engie België verzilveren in Parijs. Het wordt hoog tijd dat de CEO van de Engie Groep, mevrouw Kocher, dit sociaal plan nu echt gaat regelen.”

Inmiddels wachten de aangezegden bij Engie op de ontslagaanvraag via het UWV zonder sociaal plan. Eggengoor: “We verdenken Engie ervan dat zij het zogenaamde afspiegelingsbeginsel niet goed hebben toegepast. Daarom is het goed dat mensen hun ontslag door het UWV laten toetsen.”

De staking in Parijs wordt kracht bijgezet door de stakende medewerkers van de acht Nederlandsevestigingen van Engie Services in Emmen, Zwolle, Hengelo, Leeuwarden, Farmsum, Roden, Groningen en Nieuwe Pekela. Marijke Eggengoor: “De mensen hebben selfies gemaakt en die nemen we mee naar Parijs. Zo heeft mevrouw Kocher direct een beeld om wie het gaat. Dit gaat namelijk om mensen en niet om kloppende getallen in een computer. De ijskoude houding van deze werkgever zijn werknemers meer dan zat.”

Bestuurder Wilko van Niejenhuis van CNV Vakmensen benadrukt dat na een bezoek aan de Benelux-leiding in Brussel – 26 april – een oplossing nabij leek: “De Benelux-leiding in Brussel gaf ons toen mee dat de directie in Nederland álle ruimte had om een goed einde voor het probleem te vinden. Dat is vervolgens niet gebeurd. Dus halen we nu alsnog dat gelijk bij de hoogste baas, in Parijs.”

[related_post themes=”text”]