Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

De staking op de meerderheid van de acht vestigingen van Engie Services Noord (voorheen Cofely) is verlengd tot en met vrijdag 27 mei. Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal: “Na de toezeggingen door de CEO in Brussel voor een beter sociaal plan voor 65 ontslagen medewerkers, wilden we in Parijs de afspraken verzilveren. Helaas speelde de CEO van de Engie-groep in Parijs verstoppertje en kwam niet tevoorschijn. Maar ons doel is duidelijk: wij willen blijven praten over oplossingen voor deze groep mensen in de vorm van een goed sociaal plan. Engie negeert haar eigen mensen en stelt zich daarmee buitengewoon hard op. Praten leidt tot oplossingen en dat mag toch van deze werkgever verwacht worden die zichzelf ‘sociaal’ noemt. Wij willen natuurlijk geen Franse toestanden, maar dan moet Engie Services het gesprek wel willen aangaan en hun gemaakte beloftes uit Brussel nakomen.”

Wilko van Niejenhuis, bestuurder van CNV Vakmensen: “Het is volstrekt onbegrijpelijk waarom dit allemaal zo lang duurt. Het wordt tijd dat Engie haar energie steekt in het gezond houden van de onderneming. Deze houding draagt daar totaal niet aan bij. Wat nu nodig is, is een goed sociaal plan voor deze mensen.”

De stakingen bij Engie Services Noord gaan al over de tien dagen heen. In het sociaal plan wordt onderscheid gemaakt op leeftijd. Een 59-jarige ontslagen werknemer is nu beter af dan een 63-jarige en dat is onacceptabel, vinden de vakbonden. Marijke Eggengoor: “We eisen voor iedereen gelijke rechten. Daarnaast blijven we mensen oproepen om hun ontslag door het UWV te laten toetsen, want wij verdenken Engie Services er ook van dat het afspiegelingsbeginsel niet goed is toegepast.”

[related_post themes=”text”]