Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 126 seconden

Panasonic - slimme warmtepomp

 

Panasonic introduceert een innovatieve en intelligente aanpak voor energiebeheer. De Smart Heat Pump is een slimme warmtepomp die de druk op het energienetwerk vermindert. Het systeem neemt alleen op dalmomenten stroom af. Huiseigenaren besparen hierdoor dankzij het daltarief op de energiekosten, terwijl onnodige piekbelasting van het netwerk wordt voorkomen.

Duurzame energiesystemen hebben zich in de afgelopen jaren in een hoog tempo ontwikkeld. De samenleving gebruikt echter steeds meer energie, waardoor de belasting op het energienetwerk blijft toenemen. Het netwerk zal ‘slim’ moeten worden om deze extra belasting te kunnen opvangen. Intelligente energienetwerken, ook wel Smart Grids genoemd, zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de Europese energiestrategie.

Panasonic speelt hierop in met de Smart Heat Pump. Dit systeem combineert simpele en effectieve beheeroplossingen met de voordelen van lucht-warmtepomptechnologie (waarbij gratis warmte wordt gewonnen uit de lucht), zonne-energie en de intelligentie van slimme meters. Deze beheeroplossingen werken samen met het energienetwerk om een groene revolutie te realiseren door piekbelastingen te voorkomen. Zonder piekbelastingen wordt de belasting op het netwerk beter verdeeld, waardoor meer huishoudens bediend kunnen worden. Het systeem wordt ontwikkeld op basis van Panasonic’s jarenlange ervaring met energieopslag (batterijen), zonnepanelen (HIT), slimme meters en warmtepomptechnologie.

Ondanks de duurzame werking van de Smart Heat Pump hoeven gebruikers niet in te leveren op comfort. De warmtepomp voorziet een huis van zowel verwarming en koeling als warm water. De Smart Heat Pump is geschikt voor zeer lage temperaturen. De warmtepomp zorgt ongeacht de weersomstandigheden voor een perfect comfort, ook bij buitentemperaturen van -20°C.

Indien voldoende huishoudens een slimme oplossing, zoals de Smart Heat Pump van Panasonic, installeren en alleen nog gedurende daluren energie afnemen, kan dit voor een groene revolutie zorgen. Door piekbelasting te verminderen, zijn minder energiecentrales nodig om alle huishoudens, die op het energienetwerk aangesloten zijn, van energie te voorzien. Dat heeft tot gevolg dat centrales die op basis van fossiele brandstof werken uit bedrijf kunnen worden genomen. Dit dringt weer de uitstoot van CO2 terug, wat bijdraagt aan verbetering van het klimaat.

De prestaties van de Smart Heat Pump worden door Panasonic getest in samenwerking met het E.ON Energy Research Centre van de Duitse Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule Aachen (RWTH). Deze universiteit wordt wereldwijd erkend op het gebied van techniek en wetenschap. De RWTH specialiseert zich onder andere in machinebouw, chemische techniek, elektrotechniek, industriële techniek en computerwetenschappen, natuurkunde en scheikunde.

Voor meer informatie: Voor meer informatie: www.aircon.panasonic.eu

Een video over de ontwikkeling van de Smart Heat Pump is hier te vinden: