Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 82 seconden

Vrijdag 17 maart is voor de eerste keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Op meer dan 2600 verschillende werklocaties van 150 bouw- infra- en installatiebedrijven is stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In totaal waren hier zo’n 47.000 medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners bij betrokken. Aannemersfederatie Bouw en Infra, Bouwend Nederland en Uneto-VNI waren de initiatiefnemers. De ‘Bewust Veilig’ dag zal jaarlijks terugkeren.

“Elk ongeluk is er een teveel”
Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, bezocht de renovatie van het Zadkine College in Rotterdam, een project van Unica. “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Het is een belangrijk en positief signaal dat zoveel bedrijven deelnamen aan Bewust Veilig. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen we grote stappen maken. We werken op veel projecten onder grote tijdsdruk, maar dat mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken. Veiligheid is topprioriteit”, aldus de voorman van de branchevereniging

“Tips en adviezen, in plaats van een inspectie”
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Met medewerkers, ketenpartners en opdrachtgevers, dus met iedereen die op de bouwplaatsen komt, hebben we de eigen werksituatie bekeken. Hoe veilig werken we nu echt? En durven we elkaar aan te spreken op onveilig gedrag? Ik waardeer het daarom ook enorm dat Inspectie SZW een flink aantal inspecteurs langs deelnemers aan Bewust Veilig heeft gestuurd voor tips en adviezen, in plaats van een inspectie.” Verhagen bezocht in Poeldijk nieuwbouwproject Groene Kreken van bouwbedrijf Weboma. Hij liep mee met een inspectieronde en sprak met verschillende medewerkers.

[related_post themes=”text”]