Gemiddelde leestijd voor dit bericht is 116 seconden

Het correcte ontwerp en de juiste installatie van een isolatielaag zijn belangrijke factoren voor de veiligheid en energie-efficiëntie van HVAC-systemen. Net zoals bij de isolatie van gebouwen, is het belangrijk om bepaalde leidingen, kanalen en installaties te voorzien van een optimale technische isolatie. Dit geldt vooral als er heel wat variabelen in aanmerking moeten worden genomen. Om het ontwerp en de samenstelling van HVAC-buizen en industriële leidingen eenvoudiger te maken voor bouwprofessionals, introduceert Paroc het rekenprogramma Paroc Calculus.

Bij de berekening van de optimale isolatie voor leidingen en kanalen moeten bouwprofessionals rekening houden met heel wat factoren, waaronder het potentiële en maximale warmteverlies, de inhoud- en omgevingstemperatuur, de stroomsnelheid van het medium, het buizenmateriaal en de afmetingen in overeenstemming met norm EN ISO 12241 Thermische isolatie voor gebouwen en voor industriële installaties – Rekenregels. Op basis van deze norm biedt Paroc Calculus nauwkeurige berekeningen voor verschillende types HVAC-installaties, met name leidingen, kanalen, platte oppervlakken en (ronde of rechthoekige) tanks. Dankzij de toegankelijke interface hebben bouwprofessionals de mogelijkheid om talrijke projectparameters te implementeren, gaande van de fysieke afmetingen van het object (lengte, dikte, binnendiameter) tot de inhoud (type medium, begin- en eindtemperatuur, stroomsnelheid), de omgeving (binnen/buiten, omgevingstemperatuur, luchtcirculatie, relatieve vochtigheid) en de energiekenmerken (energiebron, jaarlijkse gebruikstijd, kostprijs van de energie). Voor producten die extra ondersteuning of een externe coating vereisen, kan ook de impact van het warmteverlies worden gespecificeerd (doorgaans 15-25%).

Alle berekeningen zijn gebaseerd op de vergelijkingen die worden beschreven in de norm EN ISO 12241. Op basis van de ingevoerde gegevens helpt Paroc Calculus de beste oplossing te selecteren voor verschillende constructietypes: het programma stelt specifieke producten voor en suggereert een economisch haalbare isolatiedikte. Door extra isolatielagen toe te voegen, kan de gebruiker in real time zien hoe de prestaties wijzigen, zoals het warmteverlies en het ongeïsoleerde warmteverlies, de oppervlaktetemperatuur, het dauwpunt, de CO2-uitstoot en de gemiddelde jaarlijkse besparing. Het programma geeft een waarschuwing weer zodra de productkenmerken worden overschreden. Bouwprofessionals en ontwerpers kunnen ook andere isolatiematerialen toevoegen voor toekomstige berekeningen. Het programma vraagt de gebruiker in dat geval om de warmtegeleiding op vier verschillende temperaturen in te geven, samen met het stralingsvermogen van het oppervlak. De lambda-temperatuurcurve wordt dan automatisch berekend.

Paroc Calculus is verkrijgbaar in twee versies: een webversie en een download met uitgebreide functies.

leidingisolatie

[related_post themes=”text”]